Privatne zatvorske tvrtke u SAD-u gube najvećeg klijenta

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 22. kolovoz 2016. u 15:43
Foto: Thinkstock

Ministarstvo pravosuđa ukida 10-godišnju suradnju zbog troškova.

Dionice američkih operatera privatnih zatvora potonule su krajem prošlog tjedna na burzi nakon što je u medije procurio dopis ministarstva pravosuđa kojim se najavljuje prekid poslovanja s vlasnicima privatnih zatvora zbog visokih troškova i loših uvjeta.

Raspoređeni diljem SAD-a, privatni su zatvori u vlasništvu kompanija Corrections Corporation of America (CCA), GEO Group i Management and Training Corporation (MTC). Nakon najave gašenja suradnje vrijednost dionica CCA na burzi je pala za 35 posto na 17,57 dolara dok je dionica GEO grupacije na kraju trgovanja u četvrtak bila niža za 40 posto i vrijedila 19,51 američki dolar.

Slaba sigurnost

Ipak, nakon korekcije dionice kompanije CCA su se oporavile nakon pojašnjenja da se vladina odluka odnosi na objekte koji predstavljaju tek sedam posto njihova poslovanja. Rez američkog ministarstva pravosuđa nakon 10-godišnje suradnje dolazi kao odgovor na neuspjeli pokušaj komercijalizacije zatvorskog sustava koji se u konačnici pokazao preskupim.
Na godišnjoj razini četvrtina proračuna ministarstva pravosuđa odlazi upravo privatnim operaterima koji se usto suočavaju s optužbama o nekvalitetnoj i neodgovarajućoj usluzi. Primjera radi, 34 ugovora koje je CCA, najveći od tri operatera, sklopio s državom prošle godine kompaniji su donijela 594 milijuna dolara ili trećinu ukupne zarade.

 

51posto 
prihoda

kompanije Corrections Corp. of America dolazi od države

“Ovi zatvori ne pružaju istu razinu sustava rada, programa i resursa, niti imaju isti odnos prema troškovima i sigurnosti u odnosu na državne zatvore”, poručila je zamjenica glavnog državnog tužitelja Sally Yates.

Iako su poslovi s američkom vladom prošle godine CCA-u donijeli čak 51 posto njihovih ukupnih prihoda, najava prekida suradnje ipak neće u tolikoj mjeri smanjiti prihode kompanije. Naime, odluka ministarstva pravosuđa odnosi se na Ured za zatvorski sustav, ali ne i na Imigracijsku i carinsku službu koja je pod nadležnošću ministarstva domovinske sigurnosti, a koja CCA donosi 24 posto prihoda. Zaokret ministarstva pravosuđa neće utjecati ni na poslovanje CCA s najvećim državnim kupcem, kalifornijskom upravom za kazneno pravo i rehabilitaciju. Ta institucija kompaniji je na godišnjoj razini do 2015. godine donosila 11 posto prihoda.

Zbog optužbi da smanjenjem troškova održavanja, odnosno snižavanjem kvalitete usluge, vlasnici privatnih zatvora u SAD-u nastoje povećati profit ovaj se sektor nerijetko našao na udaru kritika. U privatnim su zatvorima većinom smješteni imigranti osuđeni za preprodaju droge ili nelegalni ulazak u SAD, a njihov je broj u posljednjih desetak godina porastao zahvaljujući saveznoj inicijativi koja je stremila povećanju kaznenih progona imigranata.

'Razvoj industrije'

S druge strane, u državne zatvore odlaze najopasniji kažnjenici čiji boravak iziskuje povećane mjere zaštite, kao i zatvorenici s težim zdravstvenim poteškoćama zbog čega sustav državnih kaznenih institucija snosi najveći dio troška.

Dok državi porast broja prijestupnika ne ide na ruku jer podrazumijeva i veća izdvajanja iz državne blagajne, kako na zatvorsku uslugu tako i na programe rehabilitacije, privatnim zatvorima povećanje stope kriminala odgovara.

SAD ima najveću populaciju zatvorenika na globalnoj razini, s povećanjem od gotovo 800 posto u razdoblju od 1980. do 2013. godine i velikim udjelom maloljetničke populacije, što neki povezuju upravo s popunjavanjem kapaciteta privatnih zatvorskih ustanova.
Do 2013. godine 15 posto ukupnog broja zatvorenika, njih gotovo 30.000, nalazilo se u privatnim zatvorskim objektima. U medijima se tada moglo pročitati da čelnici triju kompanija u čijem se vlasništvu nalaze privatne kaznionice i zatvori izražavaju optimizam “po pitanju razvoja industrije”. 

Komentirajte prvi

New Report

Close