Presudni dani za talijansku vladu

Autor: Saša Paparella , 28. kolovoz 2019. u 21:59
Talijanski predsjednik Sergio Mattarella

Predsjednik Mattarella sastaje se s liderima glavnih političkih stranaka.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u srijedu se sastao s vođama glavnih političkih stranaka na vrhuncu "najluđe krize do sada", kako su je nazvali talijanski mediji, nakon što se raspala vlada početkom mjeseca u vrijeme dok je parlament bio na odmoru. 

Mattarella je odlučan u tome da se kriza brzo riješi, no spreman je dati dodatno vrijeme za finaliziranje dogovora. 

Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka lijevog centra (PD) nastoje stvoriti novu održivu koaliciju unatoč tomu što su do prije nekoliko tjedana bili ogorčeni protivnici. Vođa pokreta Luigi Di Maio rekao je prethodno da dogovor, ako se postigne, još uvijek mora potvrditi online izjašnjavanjem članstvo M5S-a do kraja sljedećeg tjedna.

"Samo u slučaju pozitivnog izjašnjavanja M5S će poduprijeti predloženi projekt vlade", rekao je.  Vrijeme ističe za rješavanje političke krize jer je Italija pod pritiskom da idućih mjeseci odobri proračun.

Ako u tome ne uspije suočena je s automatskim porastom poreza na dodanu vrijednost koji bi pogodio najsiromašnije obitelji najviše i mogao bi gurnuti zaduženu zemlju u recesiju. Talijanska burza pokazala je povjerenje u postizanje dogovora.      

Komentirajte prvi

New Report

Close