Portugalski hotelijeri ljuti na fondove koji ruše cijene

Autor: Tomislav Pili , 15. veljača 2017. u 22:01
Fotolia

Posljedice prijenosa vlasništva nad hotelima na financijske investitore.

Udruga portugalskih hotelijera digla je glas protiv investicijskih fondova koji su na vrhuncu krize praktički za jedan euro dobili na desetke hotela i sada ruše cijene na tržištu. Kako je za Bloomberg izjavio Raul Martins, predsjednik udruge koja okuplja 600 hotela, investicijski fondovi dobili su imovinu pod povlaštenim uvjetima i zbog toga si mogu priuštiti da nude znatno niže cijene soba nego konkurenti.

Primjerice, u lisabonskom hotelu s pet zvjezdica Vintage Lisboa noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi stoji 112 eura. Prema podacima sa specijaliziranih stranica za rezerviranje smještaja, to je šesta najniža cijena među 20 ponuda u portugalskoj prijestolnici. Hotel je u vlasništvu investicijske tvrtke ECS Capital čiji je jedan od osnivača Antonio de Sousa, bivši guverner središnje banke i nekadašnji predsjednik državne banke Caixa Geral de Depositos.

U turističkom portfelju ECS-a ukupno je 10 hotela s 3699 kreveta te tri golf terena koje su preuzeti od prezaduženog poduzetnika Carlosa Saraive. ECS je najveći vlasnik hotela među portugalskim financijašima, ali nije i jedini. Explorer Investments posjeduje četiri hotela. Oxy Capital također kontrolira nekoliko hotela, među kojima su i dva s pet zvjezdica. Do hotela su fondovi došli 2011. godine kada je Portugal zatražio europsku financijsku pomoć. Banke su tada prodale velik dio korporativnih loših kredita. Velik dio tih kredita odnosio se na hotelske kuće koje su zaduživanjem financirale investicijski val.

Iako se očekivalo da će fondovi brzo preprodati hotele, to se ipak ne događa. Štoviše, financijaši ne pokazuju namjeru izlaska iz turizma. Da fondovi imaju privilegiran položaj smatra i Jorge Rebelo de Almeida, vlasnik Vila Gale, drugog po veličini hotelskog lanca u zemlji. “Oni nisu investirali svoj novac u kupnju tih hotela, već ih praktički dobili”, kaže de Almeida.

Komentirajte prvi

New Report

Close