Portugal: 3.000 djelatnika javnih služba prihvatilo otkaz uz otpremninu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2013. u 10:29
Reuters

Oko tri tisuće portugalskih djelatnika javnih služba dosad je prihvatilo otkaz uz otpremninu u okviru programa dragovoljnog odlaska koji treba smanjiti javne rashode, priopćila je vlada u utorak.

Od 3.019 ljudi koji su odgovorili na poziv, više od polovice je zasad dobilo pristanak državne uprave a ostatak zahtjeva se još proučava, ističe vlada u priopćenju.

Taj je broj ipak manji nego što je vlada u početku bila planirala, a to je od 5.000 do 15.000 sporazumnih otkaza.

Portugal se u zamjenu za program pomoći vrijedan 78 milijarda eura, koji mu je u svibnju 2011. odobrila Europska unija, obvezao da će provesti plan štednje i reforma kojim bi javni deficit u 2014. trebao smanjiti na 4 posto BDP-a.

Vlada desnog centra planira u 2014. za dva posto smanjiti broj zaposlenih u javnim službama, od 575.000 koliko ih trenutačno ima, osim zaposlenih u bolnicama. Od 2005. je ukinuto 173.000 radnih mjesta u javnim službama, među kojima 28.000 u zadnjih godinu dana.

Drugi val odlazaka je predviđen za profesore koji se mogu prijaviti do 28. veljače.

Koalicijska vlada provodi mjere Međunarodnoga monetarnog fonda koji je u siječnju kritizirao "prevelik broj zaposlenih" u školstvu i u sigurnosnim snagama. Kako ocjenjuje MMF, te skupine predstavljaju 60 posto zaposlenih u portugalskom javnom sektoru, što je "znatno iznad europskog prosjeka".

Zaposlenici javnih služba su se 8. studenoga u velikom broju odazvali na štrajk protiv štednje, koji su organizirali savezi zaposlenih u javnim službama, članovi dvaju najvećih sindikata, CGTP-a, bliskog komunistima i UGT-a, povezanog sa Socijalističkom strankom.

Komentirajte prvi

New Report

Close