Poljska nudi više novca EIB-u, ali zahtijeva i veći udjel

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2018. u 22:00
Poljska smatra da je njezina ideja i u najboljem interesu Europske investicijske banke/Fotolia

Vlada je ponudila ‘asimetrično povećanje’ doprinosa, a u suprotnom blokirat će najavljenu uplatu kapitala nakon Brexita.

Motivirana željom za većim utjecajem u Europskoj investicijskoj banci (EIB) te posljedično većim pristupom kreditnim linijama, Poljska prijeti da će blokirati dokapitalizaciju te institucije.

Kao argument za protivljenje planu povećanja kapitala Varšava navodi kako će time porasti utjecaj tri najveća dioničara EIB-a, Njemačke, Francuske i Italije. Kako navodi Financial Times, nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije, EIB – sada u vlasništvu članica EU – ostat će bez 39 milijardi eura kapitala, od čega se 3,5 milijarde eura odnosi na uplaćeni kapital koji treba odmah nadoknaditi. Upućeni izvori tvrde da poljska vlada prijeti blokiranjem plana dokapitalizacije ako ne dobije veći udjel.

Naime, Poljska je 10. dioničar EIB-a po veličini, temeljem formule o ekonomskoj snazi zemlje u trenutku pristupanja EU. Nakon britanskog izlaska, bit će sedma europska ekonomija, a peta po broju stanovnika. Vlada u Varšavi stoga je pozvala EIB na "asimetrično povećanje" njezinog doprinosa u kapitalu koji bi odražavao rastuću gospodarsku snagu. Iz Poljske tvrde kako je ta ideja i u najboljem interesu EIB-a jer će dobiti svježi kapital umjesto zahvaćanja u pričuve.

O ovom pitanju raspravljat će europski ministri financija na današnjem sastanku u Beču, a izgledno je da će poljski prijedlog naići na velik otpor.

Ostale članice smatraju da doprinosi u dokapitalizaciji moraju biti jednaki postojećim udjelima, a bilo kakva promjena mogla bi dovesti u pitanje EIB-ov prvorazredni kreditni rejting. No, poljska inicijativa odražava tenzije gdje "nove članice" EU-a traže više utjecaja u europskim institucijama nakon Brexita. Naime, glasačka prava Njemačke, Francuske i Italije u EIB-u porast će nakon Brexita sa 48 na 58 posto.

S druge strane, glasačka prava skupine devet država među kojima je i Poljska porast će sa 4,7 na 5,7 posto. Na poljsku stranu stala je navodno i Rumunjska. Valja naglasiti kako ovo nije jedini prijedlog za reformom EIB-a. Austrija, Nizozemska i Švedska smatraju kako zamjena britanskog udjela mora ići paralelno s promjenom strukture i nadzora te banke. U srpnju je EIB prihvatio da se započne s pregovorima o neovisnom supervizoru poslovanja. Tog bi se zadatka prihvatila Europska središnja banka i drugi bankovni regulatori. 

Komentirajte prvi

New Report

Close