Podbacili subvencionirani letovi s niškog aerodroma

Autor: Poslovni dnevnik , 18. kolovoz 2019. u 22:00
U srpnju država platila 4500 praznih mjesta u zrakoplovima Air Serbije

Mjesečni broj putnika trebao bi biti veći barem za 20.000 u odnosu na prošlu godinu, ali to se, kako pokazuju podaci, neće dogoditi.

Prvi rezultati o broju putnika Air Serbije s niškog aerodroma Konstantin Veliki potvrđuju predviđanja da je uvođenje subvencioniranih linija te kompanije prema europskim gradovima. kao što su Frankfurt, Rim, Salzburg ili Budimpešta, toliko velika glupost i promašaj da ni pet milijuna eura godišnje, koliko je predviđeno za te linije iz državnog proračuna, neće moći pokriti gubitke", kaže Bojan Avramović, bivši direktor Regionalne razvojne agencije Jug, koja je kroz studije i elaborate uređivala poslovanje Konstantina Velikog u redovnom prometu i određivala cijene aerodromskih usluga.

Prema službenim podacima, broj putnika prošlog mjeseca porastao je za 3777, odnosno 11,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čemu je pridonijelo šest novih, subvencioniranih linija Air Serbije do europskih destinacija. "Prošlog mjeseca na tih šest linija, odnosno 30-ak povratnih letova Air Serbije, instalirano je oko 8500 sjedišta, odnosno moglo se prevesti toliko putnika.

 

5 milijuna

eura godišnje predviđeno je za subvencioniranje 12 linija

Čak i da je svih 3777 putnika više letjelo isključivo na linijama Air Serbije, to bi značilo da je prosječna popunjenost kabina na letovima Air Serbije bila ispod 40 posto. Dakle, u srpnju je proračun Srbije platio oko 4500 praznih mjesta u zrakoplovima Air Serbije koji lete iz Niša. Tako loš start nije imala niti jedna linija bilo koje zrakoplovne kompanije koja od 2015. godine leti s niškog aerodroma", rekao je Avramović za Danas. Neslužbeno, taj trend popunjenosti nastavio se i s drugom grupom linija Air Serbije pokrenutom ovog mjeseca.

"Već krajem kolovoza bit će vidljivi loši trendovi o kojima govorim. Tada će biti u prodaji svih 31.000 mjesta na 12 linija Air Serbije iz Niša i broj putnika na mjesečnoj razini trebao bi biti veći barem za 20.000 u odnosu na prošlu godinu. Prema raspoloživim podacima, to se neće desiti i bit će dobro ako broj putnika poraste i za 15.000. Ali, pravi razmjeri ove gluposti vidjet će se s godišnjim rezultatima, jer će država platiti od 150.000 do 210.000 praznih mjesta", objašnjava sugovornik Danasa. Kompanija Air Serbia pobijedila je na međunarodnom natječaju za izbor prijevoznika na 12 subvencioniranih linija iz Niša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close