Plinovod kao “ruski trojanski konj u EU-u”?

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2017. u 09:30
FOTO: Thinkstock

Poljska, baltičke zemlje i ostale članice Europske unije već dugo tvrde da je ovaj plinovod u suprotnosti s europskim energetskim ciljevima, koji su osmišljeni tako da diverzificiraju opskrbu energijom, smanje ovisnost od Rusije i ostanu pri transportu plina kroz postojeće plinovode u Ukrajini.

Planirani plinovod dopunjavao bi postojeće s dvije dodatne cijevi i udvostručio količinu plina koji se transportira iz Rusije u Njemačku. On bi išao paralelno s postojećim plinovodom „Sjeverni tok", predviđeno je da se transportira 55 milijardi kubičnih metara plina godišnje i da bude u funkciji do 2019. godine. Cijena projekta (plinovod će imati dužinu od 1.200 kilometara) se procjenjuje na 9,5 milijardi eura. Gradnja je planirana za sljedeću godinu, piše DW.

Plinovod bi gotovo čitav ruski izvoz koncentrirao na jednu trasu i kritičari tvrde da bi s njim Rusiji bilo lakše „odsjeći" svoje klijente u Istočnoj Europi ili zaobići njihove tranzitne mreže. Poljski Ured za borbu protiv kartela UOKiK je u srpnju odbio odobriti taj projekt s obrazloženjem da „Sjeverni tok 2" ograničava slobodnu konkurenciju na tržištu. Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski, prošlog mjeseca je nagovijestio da je plinovod još jedan način da Bruxelles i Berlin kazne njegovu zemlju zbog toga što se ne želi podčiniti njihovoj volji.

„U središtu rasprave je projekt koji sije razdor među zemljama EU-a, ugrožava energetske interese nekih od njih i time i energetsku sigurnost EU-a kao cjeline", tvrde Aleksandra Gawlikowska-Fyk i Bartosz Wisniewski iz Poljskog instituta za međunarodne poslove. Član poljske vlade Konrad Szymanski je nedavno za „The Financial Times" napisao da „Sjeverni tok 2" predstavlja test europskog jedinstva. On smatra da su ekonomski argumenti u prilog „Sjevernog toka 2" uvijek bili tanki i da će ovisnost EU-a od ruskog plina dodatno pogoditi i ukrajinsko gospodarstvo. On je „Sjeverni tok 2" proglasio trojanskim konjem Rusije čiji je cilj destabilizacija gospodarstva EU-a i trovanje političkih odnosa unutar te zajednice.

„Sjeverni tok 2" je projekt o kojem se puno raspravlja i u pregovorima o formiranju vladajuće koalicije u Njemačkoj. Svi su uglavnom protiv njega. „Taj projekt slabi korištenje obnovljivih izvora energije u Europi", rekao je potpredsjednik stranke Zeleni Oliver Krischer, „a jača i ovisnost od autokrata Vladimira Putina".

„Njemačka je u EU-u već sada najveći uvoznik ruskog plina", podsjeća analitičarka Centra za europsku politiku Annika Hedberg. „Zbog ruske invazije na Ukrajinu i aneksije Krima, postoji bojazan da će povećanje korištenja ruskog plina na 60 posto omogućiti Moskvi veći politički utjecaj na Njemačku i čitavu Europsku uniju."

Komentari (2)
Pogledajte sve

Amerikancima je glavni cilj demonizirati Rusiju kao neko opce zlo a oni su sami upravo to. Interesi EU su suradnja sa Rusijom i tako se postize spoj europske tehnologije i ruskih izvora, klasicna win-win situacija koju amerikanci svim sredstvima zele izbjeci preko Merkelice i poslusnika EU-Komisije. Ti Poljaci su smjesni, doktori im imaju placu max. 600EUR i ubijaju se i ne zele im poboljsati uvjete. S druge strane odvajaju 2,5% BDP na obranu ko da ce ih Rusi sutra napast na nagovor NATOa. Rusi nikoga nece napasti. Ne znam zasto ne uvedu sankcije Engleskoj dok ne vrate Falklande ili hrpu otoka i teritorija koje pljackaju stoljecima. Zna se ciji je i poslovni i zbog cega tako pise. Ni Njemci ne bi prodavali svoje aute nekome da im se ne placaju ili kradu kao sto Ukrajina njima krade plin za EU. Prica o monopolu je glupost, EU moze sebi nabavljati onda jeftinije plin ako ima otkud i od koga.

Te zemlje koje tako tvrde su sami trojanski konji u EU.To su zemlje kojima je vaznija SAD nego EU, i cak nego sopstvena zemlja,jer su njihovi rukovodioci americke marionete. Njima ne smeta ruski plin ako ide preko Ukraine, a smeta im ako ide van nje. Maske su vam pale, i vase americke njuske se jako lepo vide.

New Report

Close