Plan o unovčavanju udjela u Alibabi osujetili poreznici

Autor: Tomislav Pili , 15. rujan 2015. u 22:00
Novi udarac za izvršnu direktoricu Marissu Mayer

U službenom dokumentu porezna je uprava navela kako je zabrinuta oko plana izdvajanja što znači da će ga Yahoo morati mijenjati.

Plan o izdvajanju Yahooava udjela u Alibabi vrijednog 24 milijarde dolara zadobio je ovog tjedna još jedan ozbiljan udarac od američkih poreznika.

Naime, porezna je uprava u službenim dokumentima navela kako je ozbiljno zabrinuta u vezi izdvajanja u kojima nova kompanija ima minimalno operativno poslovanje u odnosu na mnogo veći investicijski ogranak. U dokumentu se i dodaje kako su poreznici najzabrinutiji oko ravnoteže između investicijske imovine i operativnog poslovanja u izdvojenim kompanijama. Podsjetimo, Yahoo je izdvajanje 15 posto dionica Alibabe zamislio na način da dionice izdvoji kao imovinu u posebnu tvrtku što bi mu omogućilo da ne mora platiti porez.

 

24mlrd.

dolara trenutno vrijede Alibabine dionice u vlasništvu Yahooa

Novac bi se potom vratio dioničarima. Iako poreznici nisu izrijekom spomenuli Yahoo, pravnici s kojima je razgovarao Financial Times ocjenjuju komentar poreznika kao iznimno negativan po internetsku kompaniju.Prema mišljenju jednog pravnog stručnjaka koji je želio ostati anoniman, okolnosti nakon komentara porezne uprave toliko su se promijenile da će Yahoo najvjerojatnije morati napustiti plan o izdvajanju na način kako je zamislio.

Međutim, to ne isključuje da će Yahoo ustrajati na izdvajanju, dodaje drugi izvor. U svakom slučaju, mišljenje poreznika novi je udarac za izvršnu direktoricu Marissu Mayer nakon što nije uspjela dobiti raniji "blagoslov" poreznika. Ujedno je prije nekoliko dana ostala bez glavne marketinške direktorice Kathy Savitt te Dawn Airej, šefice za Europu, Bliski istok i Afriku. Dok u Yahoo mozgaju kako unovčiti 384 milijuna dionica, tim istim vrijednosnicama cijena uporno pada. Samo ove godine dionice Alibabe izgubile su 40 posto vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close