Parlament poziva na promjenu poreza na dobit poduzeća

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2015. u 16:51
Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell

Zajednički sporazum također je potreban oko toga što je dopušteno u smislu poreznih rješenja i naprednih “sporazuma o cijenama prijenosa”.

Europski parlament je u rezoluciji izglasanoj u srijedu donio listu ideja koje opisuju na koji način porez na dobit poduzeća može promijeniti kako bi imao poštenije odrednice u cijeloj Europi. Članovi Parlamenta zahtijevaju od država članica da se pridržavaju obvezujućeg izvještavanja multinacionalnih tvrtki o njihovim profitima i porezima, o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit te da se obvežu na više transparentnosti i odgovornosti i to posebice u području njihovih dosad tajnih nacionalnih poreznih rješenja za tvrtke.

Članovi Europskog parlamenta vjeruju kako multinacionalne tvrtke trebaju platiti poreze tamo gdje stvaraju profit. Također tvrde da je način na koji se odvija natjecanje u porezu na dobit poduzeća veoma štetan  jer zahtijeva  agresivno planiranje poreza i tehnike izbjegavanja i to bez odgovarajućeg zakonskog okvira. Osim što se osjeća gubitak javnog budžeta, članovi Parlamenta smatraju nepravednim da velike tvrtke plaćaju gotovo nikakav porez na svoju dobit, dok s druge strane  građani i tvrtke srednje veličine moraju platiti svoj potpuni doprinos državnoj blagajni.

Izvještavanje po državama i zajednička konsolidirana osnovica poreza na dobit

Parlament preporučuje uvođenje obvezujućeg izvještavanja po svakoj državi od strane multinacionalnih tvrtki o njihovim financijskim podacima uključujući i profitima koje su ostvarili te plaćenim porezima i primljenim subvencijama. Također zagovara uvođenje jasne definicije "ekonomskog sadržaja" te drugih odlučujućih faktora zakonima o  porezu na dobit poduzeća.

Zajednički sporazum također je potreban oko toga što je dopušteno u smislu poreznih rješenja i naprednih "sporazuma o cijenama prijenosa" (kako se transakcije vrednuju unutar iste tvrtke). Najbolji način da se to postigne te da se okončaju preferencijalni režimi, neusklađenosti između nacionalnih poreznih sustava i također većina pitanja koja dovode do erozije porezne osnovice na europskoj razini je obvezna na razini zajedničke EU konsolidirane korporativne porezne osnovice (CCCTB), koja bi se trebala uvesti što je prije moguće.

Transparentnost

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju zemlje članice EU da sustavno dijele svoje nacionalne odluke i druge porezne podatke koji imaju utjecaj na druge zemlje članice. Oni tvrde da Europska komisija također mora dobiti te informacije kako bi joj se omogućilo da u potpunosti odigra svoju ulogu ''čuvara'' natjecanja kao što je to učinila u slučajevima Starbucksa i Fiata.

Bolja zaštita za zviždače

Prema tekstu, zviždači čija otkrića promiču javni interes trebaju biti bolje zaštićeni, uz napomenu da su "Luxleaks" otkrića napravili istraživački novinari, na temelju podataka dobivenih od bivšeg zaposlenika "Velike četvorke", Antoine Deltoura, koji se sada suočava sa sudskom tužbom u Luksemburgu.

Komentirajte prvi

New Report

Close