Papina ostavka na naslovnicama svjetskih novina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 12:45
Papa Benedikt XVI. (Epa)

Ostavka Benedikta XVI. na naslovnoj je stranici većine britanskih novina koje hvale njegove osobne kvalitete.

Iznenadna objava Papine ostavke našla se na naslovnicama većine dnevnika u svijetu, govoreći o udarcu koji je Katoličkoj crkvi zadao odlazak s dužnosti Benedikta XVI. ili špekulirajući o nasljedniku koji bi prvi put mogao ne biti Europljanin.

Ostavka Benedikta XVI. (85) na naslovnoj je stranici većine britanskih novina koje hvale njegove osobne kvalitete ali ih zanima s kojeg će kontinenta doći njegov nasljednik donoseći promjenu. Guardian objavljuje fotografiju Pape i piše da "ostavka Pape potresa Crkvu". "Teološki i politički nastavio je rad Ivana Pavla II., s njegovim kvalitetama i manama". "Preslab sam da nastavim", piše Times citirajući Papu čija ostavka otkriva, po pisanju lista, veliki teret koji pritiska papinstvo u 21. stoljeću.

Dnevnik komentira Papin izbor kao "dostojanstvenu i nesebičnu odluku". Za Daily Telegraph Papina ostavka "potresa cijeli svijet". "Neupražnjeno radno mjesto: traži se novi čelnik za 1,2 milijarde katolika", piše Independent.
Na Filipinima, katoličkom uporištu u Aziji, odluka Pape puni naslovnice novina i glavnih informativnih stranica na internetu koje u filipinskom kardinalu Luisu Antoniu Tagleu vide mogućeg nasljednika.

Argentinski Clarin pita se "Američki, azijski ili afrički papa"? Francuski Liberation ima naslov kao i uvodni članak o ostavci Pape na trećoj stranici na latinskom uz prijevod na francuskom na 11. stranici. "Nitko neće znati je li Benedikt XVI. odustao zbog fizičkog ili metafizičkog umora", piše dnevnik ljevice.

Figaro objavljuje posebno izdanje u kojem konzervativni dnevnik pozdravlja "poniznost" Benedikta XVI. koji je "osjetio da izazovi suvremene Crkve premašuju njegovu snagu".

Komentirajte prvi

New Report

Close