Ovi Atlanticovi proizvodi su na listi top 10 brendova u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2013. u 12:30
Smoki. Photo: Thinkstock

Prehrambena industrija jedna je od nosećih u Srbiji, zbog čega je i najprivlačnija stranim ulagačima.

"Bananica", "smoki" i "najlepše želje", proizvodi srpskog Soko Štarka koji je u vlasništvu Atlantic Grupe, našli su se na popisu najpopularnijih srpskih brendova, pokazalo je istraživanje portala Telegraf.rs u kojem su sudjelovali predstavnici Privredne komore Srbije, ekonomisti, domaći stručnjaci i potrošači. Autori ističu da se pokazalo da su najpopularniji brendovi iz prehrambene industrije, koja je ujedno bila i najzanimljivija stranim ulagačima.

Uz navedene, najbolji i najvoljeniji srpski brendovi su “jafa”, “eurokrem”,  mineralna voda “knjaz Miloš”, jogurt “moja kravica”, sokovi “nektar”, “grand kafa” i “medeno srce”. Na listi omiljenih domaćih proizvoda našli su se i spomenuta čokolada “najlepše želje”, zlatiborski pršut, ajvar, kajmak, sir, rakija, maline, zatim posuđe “Metalac”, nameštaj “Simpo”, te odjeća tekstilne kuće “Mona”.

Prema mišljenju Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, stranci su imali interes da više ulažu u prehrambenu industriju, zbog čega je ona i najvitalniji dio gospodarstva.

"Gotovo sva industrija nam je propala. S druge strane, hrana je uvek interesantna za investitore i zbog toga su nama skoro sve veće tvrtke u stranom vlasništvu", podsjeća Savić. Tako je “bananicu”, “smoki” i “najlepše želje”, čuvene proizvode “Soko Štarka”, stavio pod svoju Emil Tedeschi, proizvode “Imleka”, “Knjaz Miloš” i “Bambi”, drži investicijski fond Salford.

Komentirajte prvi

New Report

Close