Osim struje, EPS proizvodi suncokret, pšenicu i jabuke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2019. u 21:59
Sadi se prema preporukama stručnjaka/Davor Javorović/PIXSELL

Elektroprivreda Srbije obvezna je zatvorene kopove ugljena obnoviti, a poljoprivredni proizvodi nude se na javnim dražbama.

Manje je poznato da se Elektroprivreda Srbije (EPS), osim proizvodnjom struje, bavi i poljoprivredom i da je to zakonska obveza energetske kompanije, pišu Večernje novosti.

Hektari zatvorenih kopova iz kojih su iscrpljene sve rezerve ugljena moraju se obnoviti, pa je tehnička i biološka rekultivacija degradiranog zemljišta u godišnjim planovima svih rudarskih bazena. Svi ugljenokopi EPS-a imaju posebne sektore koji se bave tehničkom i biološkom rekultivacijom. Ovisno o zemljištu, po preporuci stručnjaka, uzgaja se suncokret, kukuruz ili pšenica.

Na nekim zatvorenim dijelovima rudarskih bazena Kolubara, Kostolac i TENT-a, nikli su i voćnjaci, a drugi dijelovi su pošumljeni ili pretvoreni u pašnjake. Poljoprivredni proizvodi s kopova i odlagališta nude se kupcima na javnim dražbama. Tako je bazen Kolubara nedavno objavio javni poziv i ponudio kukuruz, suncokret i jabuke. Za kilogram suncokreta traže 27 dinara (oko 1,7 kuna) bez PDV, a nude i kukuruz po početnoj cijeni od 13 dinara, bez PDV. Prodaju i sto tona konzumnih jabuka po početnoj cijeni od 10 dinara, bez poreza po kilogramu.

Kostolački bazeni lani su planirali nasadama oplemeniti odlagališta površinskog kopa Drmno. Na kosinama je planirana sadnja bagrema, dok je na ravnim dijelovima planirana sadnja djeteline i mješovite trave.  Tehničkom rekultivacijom za pripremu teren za sadnju, prema planskim dokumentima Kostolca, lani je bilo obuhvaćeno oko 100 hektara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close