Obamini protivnici na plaći korporacija

Autor: Darko Bičak , 06. rujan 2016. u 22:01
Foto: Reuters

Većina kompanija koje su potpisale plan o zaštiti okoliša donira političare koji tvrde da se Zemlja ustvari ne zagrijava

Većina kompanija koje su javno podržale plan predsjednika Baracka Obame o klimatskim promjenama istovremeno financiraju zastupnike u Kongresu koji se zalažu za veće korištenje nafte i ugljena, pokazuje Reutersovo istraživanje. Podsjetimo, prošle godine nekoliko desetaka američkih kompanija potpisalo je Obamin plan o uvođenju korporativnih politika zaštite okoliša i podrške lanjskom Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Na listi potpisnika našla su se značajna imena, poput Googlea, Pepsija ili DuPonta.Međutim, Reutersovo istraživanje pokazuje da od 30 najvećih kompanija koje su potpisale Obamin plan, njih 25 je uplatilo i donacije za 130 kongresnika – uglavnom republikanaca – koji se protive Obaminu planu. Štoviše, dobar dio njih skeptični su prema navodima o klimatskim promjenama.

Novac korporacija tako je dobio i republikanski zastupnik Kevin Cramer iz Sjeverne Dakote koji je ujedno i savjetnik za energetiku predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Cramer je čuven po svojoj izjavi da se Zemlja hladi, a ne zagrijava. Tu je i senator Jim Inhofe koji je u Senat donio grudu snijega kao dokaz da se planet ne zagrijava.

Najviše donacija uplatio je Pepsi te kemijski div DuPont, pokazuju podaci Reutersa. Slijede ih Google, AT&T, General Electric, Verizon i Mondalez. Iz tih kompanija uglavnom su ostali nedostupni za komentar, piše Reuters. Iako je Pepsi posljednjih godina značajno uložio u zaštitu okoliša, 2013. u atmosferu je ispustio 4,1 milijun tona ugljičnog dioksida, dva posto manje nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close