Obama traži ravnotežu rase i politike

Autor: The New York Times , 28. listopad 2012. u 22:00
Prijatelji predsjednika Obame tvrde da ga frustriraju osobe koje pogrešno shvaćaju način na koji se odnosi prema rasi

Obama smatra da mora biti oprezan kad je riječ o rasi.

Barack Obama rijetko iznosi svoja razmišljanja o iskustvu prvog crnačkog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, iako u toj ulozi svakodnevno utjelovljuje ono što je nekad bilo izvanredno, a danas je normalno. No ispod površine lakoće počivaju tjeskoba i određeni osjećaji za koje njegovi savjetnici tvrde da on donosi na svoj jedinstveni položaj u povijesti – ponos na vlastita postignuća, odlučnost da se dokaže i velika frustracija.

Naime, Obama balansira dva dubinska impulsa: vjerovanje u univerzalnu politiku neutemeljenu na rasi te potpuno prihvaćanje crnačkog života i svih izazova koje to podrazumijeva. Odlučan da se ne oslanja na rasu, američki predsjednik je po tom pitanju šutljiv i oprezan, a njegovi pomoćnici pomno organiziraju i prate pojavljivanja uglednika iz crnačke zajednice u Bijeloj kući, kao i iskaze crnačke kulture. Osobe bliske predsjedniku Obami kažu da ga sve više iritira to što ga pogrešno shvaćaju, ne samo njegovi protivnici koji insinuiraju da se ulaguje Afroamerikancima, već i zakonodavci i intelektualci njegove rase koji ga okrivljuju što nije svoje predsjedništvo upotrijebio za potpuni napad na rasnu nejednakost. "Tragedija je u tome što predsjednik osjeća da ga njegova rasa sputava", u poruci elektronske pošte napisao nam je radijski i televizijski voditelj Tavis Smiley. "Katkada je doista bolno promatrati koliko je oprezan, proračunat, a ponekad i bezobziran u odnosu prema najvjernijem biračkom tijelu", nastavlja, dodavši kako su "Afroamerikanci u Obaminoj eri izgubili na važnosti".Upravo zbog ovakvih kritika predsjednik se osjeća uvrijeđeno i izdano, tvrde njegovi pomoćnici, jer dolaze iz usta osoba koje bi mu trebale biti saveznici. Ove optužbe predstavljaju "napad na samo njegovo biće", kaže njegov glavni strateg David Axelrod. Poznavatelji zbivanja kažu da mogu zamisliti Obamu koji je u javnim nastupima potpuno čvrst po pitanju rase, baš kao što je u privatnim razgovorima. "Kako se navikavao na ulogu predsjednika, tako je i postajao sve opušteniji s vlastitim ja", kaže Brian Mathis, zadužen za prikupljanje sredstava u Obaminoj kampanji.Na pitanje kada su primijetili tu promjenu, neki njegovi savjetnici i prijatelji navode kasne sate njegove rođendanske zabave 2011. godine. Kako je noć odmicala, brojni uzvanici bijelci polako su odlazili, a glazba je postajala "sve crnja i crnja", kasnije je publici ispričao komičar Chris Rock. Dok je promatrao kako slavni crnci iz svijeta glazbe, filma i sporta plesom slave predsjednika crnca u kući koju su izgradili robovi, Rock je rekao: "Osjećao sam se kao da sam umro i našao se u crnačkom raju."

Gosti se sjećaju kako se predsjednik doimao potpuno opušteno, bez ikakvih inhibicija. Prepustio se glazbi i laganom plesu na ritmove pjesme Stevieja Wondera ispod portreta Georgea Washingtona. Obama je sada na čelu Bijele kuće koja neprestano ističe sklad među rasama. Od brojnih njegovih ključnih odluka na području domaće politike upravo su Afroamerikanci imali puno više koristi od ostalih – poticaji zahvaljujući kojima zaposlenici u javnom sektoru nisu ostali bez posla, sredstva usmjerena u školstvo, odnosno zanemarene škole, kao i reforma zdravstva zahvaljujući kojoj su sada osigurani deseci milijuna Amerikanaca koji prije nisu imali zdravstveno osiguranje. No on te mjere predstavlja kao da su namijenjene svim Amerikancima kojima su potrebne, bez obzira na porijeklo. Zaposlenici Bijele kuće u privatnim razgovorima nerijetko analiziraju rasnu dinamiku predsjedništva, pa se tako pitaju, primjerice, bi li zastupnik Joe Wilson, republikanac koji predstavlja Južnu Karolinu viknuo "Lažeš!" bijelom predsjedniku tijekom obraćanja Kongresu ili što zapravo poručuju plakati pokreta Tea Party na kojima stoji "Vratite nam našu zemlju". Predsjednik Obama je oprezan u odgovorima na pitanje temelji li se dio oporbe prema njemu na rasi. Njegovi pomoćnici tvrde da je on svjestan da se određeni broj birača nikada neće odlučiti za njega, kao i povremenih rasnih ispada koji su ga pratili u kampanji, kao što je majica s natpisom "Vratite bijelca u Bijelu kuću" uočena na nedavno održanom skupu potpore Mittu Romneyju.

No govore i da je predsjednik vrlo discipliniran glede reakcija na takve provokacije jer zna da bi mu se one vrlo lako mogle obiti o glavu. Čak i kada ga je Newt Gingrich tijekom republikanskih izbora kandidata za predsjednika nazvao "predsjednikom bonova za hranu", Obama je samo značajno pogledao svoje osobe od povjerenja. "Nagne glavu i nasmije se od uha do uha, kao da bez riječi govori što želi poručiti", kaže jedan savjetnik iz njegovog stožera.Obama ima odgovor i za crnce koji ga optužuju da nije dovoljno agresivan po pitanju rase: "Ja nisam predsjednik crne Amerike", često govori. "Ja sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država". Unatoč svom oprezu, predsjednik Obama ima misiju, a ona je  promijeniti stereotipe o Afroamerikancima, navode njegovi pomoćnici. Obama je svjestan da će sljedeći crnački predsjednik biti prosuđivan na temelju njegovih rezultata, kaže Charles J. Ogletree, profesor prava na Harvardu.

Jody Kantor

Komentirajte prvi

New Report

Close