Nova procjena vrijednosti srpskih banja

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2019. u 21:59
Azerbajdžan je pokazao zanimanje za ulaganje u banjski turizam u Srbiji

Topličko-zdravstveni turizam nedovoljno je razvijen zbog čega država priprema prodaju po sniženim cijenama.

Rasim Ljajić, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije, izjavio je da će se ove godine početi raditi nova procjena vrijednosti 27 banja (toplica) u Srbiji, kako bi se omogućilo da se za svaku od njih pronađe najbolji model za ulaganje, a potencijal banjskog turizam bude u potpunosti iskorišten.

Azerbajdžan je pokazao zanimanje za ulaganje u banjski turizam, pa su pred kraj godine u toj zemlji boravili predstavnici Sokobanje, Palića i Banje Rusanda koji su predstavili potencijale tih lječilišta.

"Imamo 27 mjesta sa statusom banja ili rehabilitacijskog centra. Činimo sve da privučemo različite oblike investicija kroz strateško partnerstvo, klasičnu prodaju ili greenfield investicije, jer je banjski turizam nešto na čemu će Srbija graditi i povećavati turistički promet", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Kako je objasnio, bude li se išlo na prodaju neke banje, prema Zakonu o javnom vlasništvu, nakon što nadležne institucije daju procjenu njene vrijednosti, ona će na prvoj dražbi biti ponuđena na prodaju po cijeni od 80% procijenjene vrijednosti, dok bi se na drugoj dražbi, ako prva bude neuspješna, ponudila za 60% vrijednosti.

"Ispod te cijene ne bi se išlo", istaknuo je Ljajić, dodajući da 300.000 građana Srbije godišnje odlazi u slovenske terme i toplice u Mađarskoj i Hrvatskoj, a kada bi u Srbiji imali slične uvjete taj broj bio bi manji.

"Javni poziv za prodaju Kuršumlijske banje završio se neuspješno, jer je banja procijenjena na 2,4 milijuna eura i naravno da se za devastirani objekt nitko se nije javio", rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, neke će od banja dugo ostati u državnom vlasništvu jer se želi povećanje njihove vrijednosti i zadržavanje zdravstvenog segmenta, po kojem su prepoznatljive. 

Komentirajte prvi

New Report

Close