Njemačka traži platni sustav neovisan od SAD-a

Autor: Tomislav Pili , 22. kolovoz 2018. u 22:00
Ministar vanjskih poslova Heiko Maas/REUTERS

Šokantan istup šefa diplomacije.

Službeni Berlin predlaže radikalnu promjenu međunarodnog sustava plaćanja koji bi bio neovisan od Washingtona, a na to ga je potaknulo američko uvođenje sankcija Iranu.

Kako je u listu Handelsblatt napisao ministar vanjskih poslova Heiko Maas, uvođenje američkih sankcija "razlog je zašto je ključno jačati europsku autonomiju osnivanjem platnih kanala neovisnih od SAD-a, stvaranjem Europskog monetarnog fonda i izgradnjom neovisnog Swift sustava".

Maasov istup najsnažniji je poziv do sada za europsku financijsku i monetarnu autonomiju nasuprot SAD-u, ocijenio je Thorsten Benner, direktor berlinskog think-tanka Institut za globalne javne politike.

Globalni platni sustav Swift sa sjedištem u Belgiji zahvaćen je američkim sankcijama jer će morati prekinuti veze s iranskim bankama. Maasova ideja održava situaciju u kojoj se našla Europa nakon Trumpova povlačenja američkog potpisa s nuklearnog sporazuma s Iranom.

Iako EU želi održati sporazum na životu, to nije uvjerilo europske kompanije koje sve više najavljuju povlačenje s iranskog tržišta. Prijetnja sankcijama i zabrane pristupa lukrativnom američkom tržištu očito je jači motiv za poslovni svijet od poslovanju u Iranu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close