Nissan ipak znao za kuće C. Ghosna

Autor: Tomislav Pili , 28. studeni 2018. u 21:59
Kuća u Bejrutu koja navodno pripada Carlosu Ghosnu/REUTERS

Klupko se odmotava.

Nove informacije koje izlaze u javnost bacaju drugo svjetlo na optužbe japanskog Nissana da je njegov, sada već bivši šef Carlos Ghosn, izvlačio novac radi kupnje skupih nekretnina širom svijeta.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, revizorska kuća Ernst & Young ShinNihon nekoliko je puta postavljala pitanja upravi Nissana o transakcijama koje su u središtu optužbi protiv Ghosna koji je prije desetak dana uhićen u Japanu.

Revizore je zanimalo zašto se Ghosnu kupuju kuće u inozemstvu, ali i kako mu se dodjeljuju opcije na kupnju dionica. Pojašnjenja su posljednji puta zatražena 2013. godine.

Međutim, japanska je kompanija opetovano tvrdila kako nema ništa sporno u tim transakcijama i financijskom izvještavanju. Tvrdnje upućenih izvora u kontradikciji su sa prošlotjednim tvrdnjama Nissana kako za financijske malverzacije nitko nije znao osim Ghosna i njegova suradnika Grega Kellyja. 

 Nissanov glasnogovrnik nije želio komentirati ove navode. Podsjetimo, Carlos Ghosn uhićen je 19. studenog prilikom dolaska u Japan pod optužbom da je pet godina u financijskim izvješćima umanjivao iznos svoje plaće za otprilike polovicu.

Navodno je i novcem kompanije kupovao kuće u četiri grada. Nissan je tvrdio da je uhićenje Ghosna i Kellyja rezultat interne istrage na temelju izjava "zviždača".

No, mediji tvrde i da motiv za uhićenje Ghosna treba tražiti u njegovoj namjeri da spoji Renault i Nissan koji su već godinama povezani u alijansu. Toj se ideji uprava japanske kompanije navodno oštro protivila.

Komentirajte prvi

New Report

Close