‘Nisam Bik Koji Sjedi, ali sam Radi U Miru’

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2012. u 11:05
Radimir Čačić (PXL)

Točan prijevod mog imena nije baš Bik Koji Sjedi, ali je Rad U Miru, i nije tako loše ime za ministra gospodarstva, rekao je Čačić.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić otvorio je katarsko-hrvatski poslovni forum u Dohi i poručio kako bi prijevod njegovog imena bio 'Rad u Miru' te ponudio katarskim ulagačima brojne projekte u Hrvatskoj, prenosi RTL Televizija

"Točan prijevod mog imena nije baš Bik Koji Sjedi, ali je Rad U Miru, i nije tako loše ime za ministra gospodarstva", tim je riječima prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić otvorio katarsko-hrvatski poslovni forum u Dohi. Katarskim će ulagačima svoje proizvode i usluge predstaviti oko 40 hrvatskih poduzetnika u  nadi da će nova poslovna inicijativa od strane vlasti, koja je krenula prema katarskom emiru Hamadu bin Khalifi Al-Thaniju povući za sobom i gospodarstvo.

>> Ovi su gospodarstvenici u potrazi za poslovima u Dohi

Jučer su već održani razgovori katarskog emira i njegovih ministara s predsjednikom Ivom Josipovićem, potpredsjednikom Čačićem i dijelom hrvatskih gospodarstvenika. Katarska strana ponovila je kako je i dalje zainteresirana za ulaganje u LNG terminal na Krku, unatoč činjenici da su hrvatske vlasti prije deset godina na nimalo pristojan način zavlačile, a potom i odbile katarske ulagače.

Čačić je katarskim ulagačima ponudio i ulaganja u projekt Luke Rijeka te riječne luke Vukovar, vrlo atraktivan sektor za strane ulagače i turizam. Kao i nedavno u Turskoj, potpredsjednik Vlade posebno je katarskim investitorima skrenuo pažnju na Kupare.

Hrvatska ima veliki potencijal za strana ulaganja i sada je pravi trenutak za pokretanje zajedničkih projekata, ocijenili su hrvatski dužnosnici u utorak u Dohi na katarsko-hrvatskom gospodarskom forumu koji se održava u sklopu višednevnog službenog posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Kataru.
Uz katarske i hrvatske političke dužnosnike skupu u Dohi nazočilo je više desetaka gospodarstvenika koji će imati prilike u individualnim razgovorima pokrenuti zajedničke projekte i sklopiti poslove.

Otvarajući skup predsjednik Josipović je naglasio da su njegovi razgovori s katarskim domaćinima, posebno s državnim poglavarom emirom Hamadom al-Tanijem, protekli u vrlo prijateljskom ozračju, te je dodao da se "nada kako će njegov posjet, kao i ovaj forum i otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Dohi, otvoriti novo poglavlje u odnosima dviju zemalja".

"Spremni smo pokrenuti dugoročne zajedničke projekte i dajemo punu podršku katarskim ulaganjima u Hrvatsku", rekao je Josipović.

Predsjednik katarske Trgovinske i industrijske komore Kalifa al-Tani rekao je da se nada kako će posjet predsjednika Josipovića pridonijeti razvoju odnosa između Hrvatske i Katara. "Sada je dobar trenutak za pokretanje zajedničkih projekata koji će iskoristiti prednosti i potencijale obiju zemalja", rekao je al-Tani.

Obrativši se nazočnima, prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić pozvao je katarske ulagače na dolazak u Hrvatsku, naglasivši da je vlada pripremila veliki broj projekata te da stalno radi na poboljšanju investicijskog okruženja.

"Najvažnija je poruka da vam nudimo da budete naš dugoročan partner u svim tim projektima i da budemo vaša ulazna točka za europsko tržište", rekao je Čačić.

On je dodao da Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u turizam i infrastrukturu, ali je posebno naglasio da je najveći ulagački potencijal na području energetike.

"Hrvatska je osmi najveći uvoznik energije na svijetu u apsolutnom iznosu, a sasvim sigurno nije osma po veličini zemlja svijeta", rekao je Čačić. "To pokazuje veliki potencijal Hrvatske za investicije u energetici", dodao je ministar.

Prezentaciju o ulagačkim potencijalima Hrvatske pod nazivom "Hrvatska – vaša ulazna vrata za Europu" održao je ravnatelj novoosnovane Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

U drugom dijelu gospodarskog foruma hrvatski i katarski gospodarstvenici i dužnosnici održat će niz individualnih sastanaka.

Gospodarskim forumom Hrvatska-Katar završava službeni dio višednevnog posjeta Josipovića Kataru. Hrvatski predsjednik je u nedjelju otvorio hrvatsko veleposlanstvo u Dohi, prvo hrvatsko veleposlanstvo u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva. U ponedjeljak se sastao sa svojim domaćinom emirom al-Tanijem, te razgovarao s predsjedavajućim katarske savjetodavne skupštine Šure Muhamedom al-Kolaifijem.

Glavni naglasak njegova posjeta bio je razvoj gospodarskih odnosa, osobito privlačenje katarskih ulagača u hrvatske projekte od kojih je najvažniji izgradnja LNG terminala na Krku vrijednog oko 600 milijuna eura.

Josipović i Čačić ocijenili su nakon razgovora s katarskim dužnosnicima da je Katar zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala.

Prema njihovim riječima, konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira al-Tanija na proljeće sljedeće godine, prigodom otvaranja islamskog centra čiju je izgradnju u znatnoj mjeri financirao Katar.

Katarski dužnosnici su također pokazali zanimanje i za ulaganja u druge projekte u energetici, poput hidroelektrana, te za projekte u turizmu.

Komentirajte prvi

New Report

Close