Neispravni automobili na njemačkim prometnicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2015. u 13:08
Foto: DPA / Pixsell

Njemačkim prometnicama prometuju tehnički neispravna vozila koja su opasnost za sudionike u prometu.

Njemačkim prometnicama prometuju tehnički neispravna vozila koja su opasnost za sudionike u prometu, a Savezni ured za motorna vozila proizvođačima automobila ostavlja previše prostora da sami uklone te pogreške, objavio je u četvrtak javni servis ARD.

"Ne radi se o manjim pogreškama na vozilima nego na opasnim nedostacima poput neispravnih upravljača, vozačkih sjedala ili kontaktnih brava zbog kojih se motor usred vožnje može ugasiti", rezultat je istraživanja ekonomskog magazina "Plusminus" javnog servisa ARD.

Savezni ured za motorna vozila, koji je odgovoran i za tehničku sigurnost vozila u prometu, prema istraživanju ARD-a, proizvođačima automobila ostavlja 18 mjeseci vremena da, čak i kod "značajnih konstruktivnih pogrešaka",  na dobrovoljnoj bazi vlasnike automobila pozove na popravke.

"Ovakva vozila, i to bez izlike sva, moraju odmah biti povučena iz prometa u radionice kako bi se otklonio kvar. Nedopustivo je da zbog toga stradavaju ljudski životi, pogotovo ako vlasti znaju za problem i ne vrše pritisak na proizvođače", rekao je za "Plusminus" stručnjak za automobilsku industriju Axel Friedrich.

Smjernice EU nalažu da se, kada se ustanove veće pogreške na automobilima, koji ugrožavaju sigurnost u prometu, automobili odmah povuku iz prometa, čega se njemački ured za motorna vozila ne pridržava.

Prema Prometnom klubu Njemačke (VCD), nevladinoj udruzi koja zastupa interese sudionika u prometu, krivac za ovakvo stanje, koje bi moglo uroditi i tužbom Europske komisije protiv Njemačke, tijesna je povezanost njemačke autoindustrije s vlastima.

"Ovakva neumjesna bliskost između politike i automobilske industrija mora doći kraju. Nama su potrebne neovisni uredi koji će djelovati u dobrobit vozača", rekla je Anja Smetanin iz VCD-a. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Problem je što se ponekad ljudima progleda kroz prste na tehničkom pregledu, a da bi automobil ispravno radio potrebno je redovno mijenjati rezervne dijelove čemu se na žalost pridaje premalo pozornosti.

a možda su te kršine ipak malo preskupe? čak i samim nijemcima.

isti ili još veći problem je kod nas, prosječna starost vozila je iznad 12 godina, stanice za tehnički pregled popuštaju i propuštaju, veliki broj nesreća izazove upravo neispravnost automobila, ali se to rijetko istražuje, svede se uglavnom na velike i neprimjerene brzine, ali upravo je ispravnost vozila u pri takvim brzinama presudna

New Report

Close