Najbogatiji Slovenci bračni par Login, autori Talking Toma

Autor: Ante Pavić , 05. studeni 2014. u 22:01
Iza i Samo Login djeluju u Londonu, a tvrtke imaju u Ljubljani, na Cipru, u Južnoj Koreji i u SAD-u

Osobno bogatstvo bračnog para Login procjenjuje se na 617,2 milijuna eura, a kompanija im vrijedi oko milijardu i pol eura.

Bračni par Iza i Samo Login smijenili su Sandija Češka s mjesta najbogatijeg Slovenca čiju listu svake godine objavljuje časopis Manager.

Vrijednost Studija Moderna, kompanije u vlasništvu Češka koja se bavi televizijskom prodajom, u godinu dana pala je s 460 miliijuna na 391 milijuna eura. Osobno bogatstvo Loginovih procjenjuje se na 617 milijuna eura, a vrijednost njihove kompanije Outfit7 procjenjuje se na 1,1 milijardu eura. Njihovo poduzeće bavi se razvojem aplikacija među kojima istaknuto mjesto zauzima popularni Talking Tom. Bračni par Login djeluje iz Londona, a Outfit svoje urede ima i u Ljubljani, na Cipru, Južnoj Koreji i u Palo Altu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija Loginovih ima 230 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, a njihovu aplikaciju pruzelo je ukupno milijardu korisnika. U Sloveniji su ih uspoređivali s bračnim parom Gates ne samo zato što se rade u informatičkoj industriji, nego i zato što su objavili da su cjelokupni udio trajno prenijeli humanitarnoj fondaciji Izzis5 u Lihtenštajnu. Novinari Managera uspjeli su stupiti u kontakt s Izom Login koja ih je pozvala u London na razgovor, ali kada su joj postavili pitanje o humanitarnoj fundaciji i njezinoj nedovoljnoj transparentnosti, Iza Login se naljutila i prekinula svaki kontakt.

Nisu joj se svidjela niti pitanja o vlasništvu nad tvrtkom Outfit7 koja je bila registrirana na Cipru i čije su natpolovično vlasništvo Logini kontrolirali preko ciparske tvrtke Izzis Limited. Lani je Outfit7 preuzelo istoimeno poduzeće iz Velike Britanije čiji je jedini vlasnik Izzis koji je u stečaju. Njegov posljednji vlasnik je, pak, lihtenštajnsko poduzeće Izzas Establishment. Kao član Uprave upisan je švicarski državljanin Christof Huber koji sve dokumente supotpisuje s jednim od ostalih članova društva – Izom i Samom Login te njihovim sinom Janezom Nejcem Loginom.

Izzis Foundation za koju je bračni par Login objavio da je jedini vlasnik Outfit7 i za koju su rekli da služi za obrazovanje mladih u najsiromašnijim zemljama svijeta, prilično je tajnovita jer je novinari Managera nisu uspjeli pronaći u nijednom registru. Iako je prošle godine fondacija bila upisana kao vlasnica Izzisa, na njezino mjesto je uskočio Izzis Establishment, što navodi na zaključak da preoblikovanje poduzeća još uvijek nije gotovo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close