Na zapadu Europe gorivo je dostupnije

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2019. u 21:59
Najniže cijene u Kazahstanu/REUTERS

Najviše litara benzina za prosječnu plaću mogu kupiti Luksemburžani.

Najviše benzina za prosječnu plaću u Europi mogu kupiti građani Luksemburga, dok europski istok, iako su ondje cijene benzina znatno niže, s obzirom na prosječne plaće ne može po cjenovnoj dostupnosti pratiti zapad, pokazuje analiza ruskih Ria Novosti.

Najniža cijena benzina među promatranim zemljama je u Kazahstanu, preračunato 3,05 kuna za litru, a druga je Rusija sa 4,4 kune. Slijedi Bjelorusija (4,6 kuna) te Ukrajina (7,1 kunu).

S druge strane, najskuplji je benzin u Nizozemskoj, 11,6 kuna po litri, a slijede Norveška, Danska, Italija i Grčka. U svim tim zemljama litra benzina skuplja je od 11 kuna. Kada je riječ o dizelu, i tu je Kazahstan najjeftiniji sa 4,6 kuna po litri, a slijede Rusija i Bjelorusija s neznatno višom cijenom.

Najskuplji je dizel u Norveškoj, 11,3 kune po litri, a među skupljim zemljama su i Švedska, Velika Britanija, Italija, Francuska i Finska u kojima je cijena viša od 10,3 kune.

Na prvom mjestu po količini benzina koju je moguće kupiti za prosječnu plaću nalazi se Luksemburg, s više od 3000 litara. Druga je Norveška s 2300 litara. Posljednje mjesto zauzima Ukrajina gdje je za plaću moguće kupiti samo 247 litara, 12 puta manje nego u Luksemburgu.

Pri dnu su i Rumunjska, Bugarska, Latvija i Bjelorusija.

Komentirajte prvi

New Report

Close