Vile i hoteli umjesto nudističkog centra

Autor: Poslovni dnevnik , 22. lipanj 2019. u 10:12
Ada Bojana dosad je bila ekskluzivno crnogorsko nudističko ljetovalište, poznato u Europi

Predviđeno je da kompleks ima najmanje jedan hotel, razine četiri plus ili pet zvjezdica, kojim će upravljati renomirani operater.

Crnogorska vlada planira odustati od koncepta Ade Bojane kao nudističkog centra i kroz valorizaciju izdati u dugoročni zakup dio otoka na kojem bi se gradile vile i drugi stambeni objekti, pišu Vijesti.

Te informacije iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), kojeg vodi ministar Pavle Radulović, nisu opovrgli, niti potvrdili. "Za ulcinjsku Adu postoji zanimanje potencijalnih investitora, ali ono do sada nije konkretizirano podnošenjem inicijative za turističku valorizaciju otoka", odgovor je MORT-a na pitanje Vijesti.

Gradit će i stanove
Iz MORT-a su priopćili da se tek izrađuje analiza za tu lokaciju koju obavlja Deloitte. "Kada je riječ privremenim objektima, novim petogodišnjim programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za razdoblje od 2019. do 2023. godine planirane su vikend kućice na lijevoj strani desnog rukavca rijeke Bojane", stoji u odgovoru MORT-a. Vlada je u veljači usvojila plan privatizacije za ovu godinu i iz njega se vidi da Ada više neće biti isključivo nudistički centar, poznat u Europi, te da će jedan dio otoka koje se prostire na ukupno 522 hektara, vjerovatno biti pretvoren u stambeni prostor.

U dokumentu koji je pripremio Savjet za privatizaciju, spominje se valorizacija dijela otoka s davanjem prava na razvoj i upravljanje jedinstvenim, visokokvalitetnim turističkim kompleksom koji nudi niz aktivnosti za odmor i rekreaciju.  Predviđeno je da budući hotelsko-turistički kompleks ima najmanje jedan hotel, razine četiri plus ili pet zvjezdica, kojim će upravljati renomirani međunarodni turistički operater. "Usto, analizirat će se mogućnost gradnje vila i drugog stambenog smještaja za dugoročni zakup.

Razvoj kompleksa planiran je na sjeverozapadnom dijelu otoka uz pješčanu plažu, a dio kapaciteta potrebno je odvojiti za nudistički centar. Lokacija obuhvaća i zonu vegetacije na pješčanim dinama u zaleđu plaže, rezervat prirode u jugoistočnom dijelu sa šumama, močvarama i livadama", piše u planu o valorizaciji Ade. 

Protivno Prostornom planu 
Iz oporbene Socijaldemokratske stranke tvrde da se time vlada prilično udaljila od prvobitne ideje da Adu Europi i svijetu predstavi kao ekskluzivnu turističku vrijednost.  "Uvođenje stambenog prostora na Adi nije u skladu s prostornim planom Općine, Planom područja posebne namjene morskog dobra, niti s Prostornim planom Crne Gore", rekao je Skender Elezagić, visoki dužnosnik stranke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close