Mutna posla i oko nabave opreme od Siemensa u RS-u

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2013. u 22:00
Siemens je u Austriji pod istragom zbog davanja mita za dobivanje poslova/FOTOLIA

U Banja Luci nestali ugovori o nabavi telekomunikacijske opreme od austrijske ispostave Siemensa za Telekom Srpske.

Od svih ugovora koje je Siemens Austria sklopio sa Telekomom Srpske prije njegove privatizacije u arhivama Vlade Republike Srpske ostao je još samo jedan dokument, i to o nabavi rezervnih dijelova dok o nabavi opreme za koju se dijelovi naručuju nema nikakvog traga.

Podsjećamo, austrijsko tužiteljstvo istražuje poslovne aranžmane Siemensa i Telekoma zbog sumnji da su menadžeri Siemensa mitom od 50 milijuna eura u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Bugarskoj osiguravali poslove u telekomunikacijskom sektoru. U ministarstvu prometa i veza Republike Srpske uspjeli su pronaći samo zahtjev Telekoma, koji je potpisao generalni direktor Željko Jungić, a u kojemu se od ministarstva traži dozvola za nabavu rezervnih dijelova od Siemensa Austrija. Kako javljaju Nezavisne novine, u sklopu tog dokumenta nalazi se i zahtjev resornog ministra Branka Dokića ministarstvu financija RS za odobrenje nabave te opreme od Siemensa vrijedne 31.800 eura. Međutim, u vladi RS nisu uspjeli pronaći niti originalni ugovor o telekomunikacijskoj opremi niti aneks I, na osnovu kojih je ministarstvo financija odobrilo nabavu te opreme. Iz ministarstva prometa i veza poručuju kako je čudno što uz ovaj zahtjev nema tog ugovora, iz kojeg bi se precizno vidjelo koje komponente Telekom Srpske nabavlja i da li je cijena opreme realna.Spomenutog ugovora nema ni u Ministarstvu financija RS, koje je tada vodio Milenko Vračar.

U Ministarstvu objašnjavaju da su "istekli rokovi čuvanja dokumentacijske građe", ali i da nema ni rješenja o tome da se dokumenti uklanjaju iz arhive, iako je sudeći prema ugovoru o nabavi rezervne opreme, on u nekom razdoblju bio u arhivi.Austrijska istraga zapravo je revitalizirala priču koja se u RS-u povlači još od 2003. Naime, izvješće međunarodnog revizora o Telekomu  tada  je utvrdio niz nepravilnosti između ostaloga i glede spomenutih ugovora. Jungić je nakon toga smijenio nekoliko direktora, među kojima i Todora Pavlovića, Stevu Kovačevića i Bratislava Aleksića. Oni su, pak, tvrdili kako su samo žrtve kako bi se prikrio kriminal u Telekomu, te da njihovi resori nisu niti spominjani u revizorskom izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close