Monti rekao da ne bi želio ostati premijer

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. studeni 2012. u 16:46
Mario Monti (EPA)

Mandat Montijeve vlade istječe u ožujku.

 Talijanski premijer Mario Monti u ponedjeljak je rekao da radije ne bi ostao premijer nakon parlamentarnih izbora u travnju unatoč pozivima da ostane na čelu vlade.

Monti je imenovan na čelo tehnokratske vlade prošlog studenog kada je financijska kriza dovela taliajnski dug do razine zbog koje su druge države euro zone tražile financijsku pomoć. Mandat njegove vlade istječe u ožujku. Upitan na događaju koji je u Milanu organizirao list Financial Times, Monti je na pitanje želi li ostati na mjestu premijera odgovorio: "Ne".

U rujnu je Monti rekao da bi iz osjećaja odgovornosti prema zemlji nastavio voditi vladu ako izbori ne daju čelnika s jasnom većinom. "Vidim da mnogi ljudi zamišljaju takav scenarij", rekao je odgovarajući na pitanje bi li vodio novu vladu. "Nekima se on sviđa a nekima ne. Nemam gledište u odnosu na to".

Najnovija ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da niti jedna stranka ili koalicija stranaka ne bi osvojila više od 32 posto glasova ako bi se sada održali izbori. Talijanska poslovna zajednica i mnogi političari podržavaju davanje drugog mandata Montiju kako bi se provele strukturne refrome koje je pokrenuo i zadržalo povjerenje financijskih tržišta u gospodarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close