Mogućnost Appleova okretanja leđa Intelu srušilo dionicu najviše u 2 godine

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2018. u 14:32
Foto: Reuters

Od 2020. u Mac računala ugrađivat će se procesori dizajnirani u Cupertinu, tvrde izvori Bloomberga.

Dionica Intela potonula je u ponedjeljak šest posto na 48,9 dolara nakon vijesti da će Apple okrenuti leđa njegovim procesorima.

Kako su Bloombergu otkrili upućeni izvori, od 2020. godine Apple će u svoja Mac računala ugrađivati vlastite procesore. Plan pod kodnim nazivom Kalamata odobrila je Uprava kompanije, a još je u ranoj razvojnoj fazi. Iz Applea su odbili komentirati medijske napise dok su iz Intela poručili kako ne raspravljaju o špekulacijama u vezi svojih klijenata. Ako Apple uistinu počne ugrađivati vlastite procesore, to će biti udarac za Intel, ali u posrednom smislu, ocjenjuju analitičari.

Naime, Apple sudjeluje s tek pet posto u Intelovim prodajnim prihodima. Međutim, ako i ostali proizvođači računala počnu slijediti Appleov potez, to bi vodećem proizvođaču procesora moglo zadati glavobolje, smatra Kevin Cassidy, analitičar u Stifel Nicolausu. Podsjetimo, proizvođači poput Della, HP-a, Lenova i Asusa koriste Intelove procesore. Tu je i pitanje statusa dobavljača za premium računalo kao što je Mac.

Iako se Macova računala nalaze u donjem domu prodajnih ljestvica izraženo brojem isporuka, drže treće mjesto po prodajnim prihodima. Stoga je u neku ruku i očekivano da je Intelova dionica ostvarila najveći dnevni pad u dvije godine. Podsjetimo, Apple je 2005. objavio kako će u svoja računala ugrađivati Intelove komponente. Bila je to odluka koja je odjeknula tržištem, a Intel je ostao jedini dobavljač procesora u Appleovoj paleti proizvoda.

Trenutno svi iPhonei, iPadi, Apple Watch i Apple TV koriste glavne procesore koje je dizajnirao Apple. Što se tiče Appleove "strane priče", analitičari ocjenjuju kako je taj potez u jednu ruku i logičan. "Mislim da Apple razmatra načine daljnje integracije svojih hardverskih i softverskih platformi i već je učinio neke korake u tom smjeru pokušavajući integrirati operativne sustave iOS i macOS", kazala je za Bloomberg Shannon Cross, analitičarka Cross Researcha. Bloomberg je prošle godine pisao kako Apple planira pojednostaviti rad na Macu kako bi bio sličniji korištenju iPhonea.

U tom kontekstu kompanija radi na novoj softverskoj platformi interno nazvanoj "Marzipan" koja će omogućiti korištenje aplikacija s iPhonea i iPada na Macu. "Marzipan" bi mogao biti spreman najranije ove godine, špekuliraju američki mediji. Koristeći vlastite procesore, Apple će biti u mogućnosti tješnje integrirati novi hardver i softver što potencijalno može rezultirati uređajima s dužim vijekom baterije. Ne treba zanemariti ni da Apple korištenjem vlastitih komponenti dobiva slobodu izbacivanja novih računala dinamikom koja mu najviše odgovara jer ne treba više čekati predstavljanje tehnološki naprednijih Intelovih procesora.   

Komentirajte prvi

New Report

Close