Mišković gradi najveći trgovački centar u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2016. u 08:02
Veliki trgovački centar izgradit će se na beogradskoj Autokomandi

Kada dobije dozvole, Delta je spremna početi radove na Delta Planetu za mjesec dana i završiti ga za godinu i pol.

Delta Holding Miroslava Miškovića u utorak je prodao južnoafričkom investicijskom fondu Hyprop Investments trgovačke centre Delta City u Beogradu i Podgorici za 202,8 milijuna eura. Najveći dio novca ide Delta Holdingu, ali i za otplatu kredita od oko 36 milijuna eura.

Hyprop Investments je vlasnik 11 trgovačkih centara u Južnoafričkoj Republici i podsaharskoj Africi. Također su suvlasnici dva trgovačka centra, a kupovina beogradskog i podgoričkog Delta Cityja njihov je prvi izlazak s afričkog tržišta, te namjeravaju nastaviti s investicijama u središnjoj i istočnoj Europi, gdje u sljedećih pet godina žele uložiti milijardu eura.

Pohod Južnoafrikanaca
Hyprop je zapravo preuzeo 60 posto Delta Cityja, dok je 40 posto pripalo Homestead Groupu. Dvije kompanije su formirale zajedničku offshore kompaniju u Londonu odakle će upravljati Delta Citiyjem. Novi vlasnici već su osnovali i svoju tvrtku u Srbiji, Universal Mall – UMB. Novo društvo s ograničenom odgovornošću registrirano je u Agenciji za privredne registre 1. prosinca 2015. godine. "Nakon što je južnoafrički fond Nepi kupio trgovački centar Kragujevac Plaza, ovo dolazi kao još jedna dobra vijest.

 

38,1milijun

eura zaradio je Delta Holding na prodaji Delta Cityja

Inozemni institucionalni ulagači pokazuju zanimanje za nedovoljno razvijeno tržište nekretnina u Srbiji. Nama još nedostaje proizvoda koji bi bili zanimljivi stranim ulagačima", kaže Srđan Vujčić, konzultant za nekretnine. Delta Holding Miroslava Miškovića još je prošle godine objavio da se prodaju sve njegove tvrtke, a prvi su na redu trgovački centri. Novcem dobivenim od njihove prodaje gradit će se najveći trgovački centar u regiji – Delta Planet na beogradskoj Autokomandi.

Kako se tvrdi iz Delte, odvijaju se posljednji dogovori s gradskom upravom i kad dobije potrebne dozvole Delta je spremna početi radove za mjesec dana i završiti ih za godinu i pol. Novac dobiven prodajom Delta Cityja, također će, kako potvrđuju u Delti, biti uložen i u poljoprivredu. Prošle godine Delta je prodala i svoju poslovnu zgradu u Novom Beogradu, koju je kupila Banka Intesa. Ta talijanska banka je na srpsko tržište došla kupnjom Delta banke. Kompanija Miroslava Miškovića prodala je trgovački lanac Maxi 2011. godine belgijskom Delhaizeu.

Isplativa prodaja
Na prvi pogled, reklo bi se da se Delti prodaja dva trgovačka centra prilično isplatila. U 85.000 četvornih metara u Novom Beogradu uloženo je ukupno 74 milijuna eura, dok je podgorički centar, koji se prostire na 48.000 četvornih metara, Miškovića stajao 60 milijuna eura. Nakon osam godina od izgradnje za njih su dobili ukupno 68,75 milijuna eura više i kada se od tog iznosa odbiju krediti koje treba otplatiti, čista zarada iznosi 38,1 milijuna eura. Beogradski Delta City otvoren je 1. studenoga 2007. godine i u njemu je posao našlo 1500 osoba. U objektu je smješteno 130 trgovina – i u njemu je prvi put predstavljeno 40 novih modnih brendova. 

Delta Agrar

Voće na tisuću hektara
Dejan Jeremić, potpredsjednik Delta Holdinga, rekao je sredinom 2015. da ta kompanija planira nasade voća na oko tisuću hektara, poput plantaže jabuka Delta Agrara u Čelarevu, najvećem voćnjaku u jugoistočnoj Europi. "Uspostavljeni su kontakti s lokalnim vlastima u Leskovcu, a sljedeće su na redu Vranju", rekao je Jeremić. U ukupnim prihodima Miškovićeve grupe Delta Agrar sudjelovao je sa 57 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close