Među najbogatijima vrlo malo žena

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2016. u 15:58
Najviše bogatašica živi u Španjolskoj, Danskoj i Kanadi/FOTOLIA

U Velikoj Britaniji je udio žena među najbogatijih 10 posto porastao od 90-ih godina.

Vrlo je malo žena među najbogatijim ljudima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), navodi se u izvješću koje je objavio London School of Economics (LSE). Najveći udio žena među 10 posto najbogatijih, 32,6 posto, zabilježen je u Španjolskoj.

Slijede Danska s 30,9 posto i Kanada s 29,8 posto, a više od 29 posto zabilježeno je i u Novom Zelandu i Italiji. U Britaniji taj udio iznosi 28,2 posto. Među najbogatijih 53.000 ljudi u Velikoj Britaniji u 2013. godini bilo je samo devet posto žena, prenosi BBC rezultate izvješća u kojemu se navodi kako se čini da "stakleni plafon" bogatstva postoji jer žene čine manjinu među vrlo bogatima.

Suautorica izvješća Alessandra Casarico ističe da se žene "rjeđe penju na ljestvici". Doduše, u Velikoj Britaniji je udio žena među najbogatijih 10 posto porastao od 90-ih godina, no njihov udio u gornjih 0,1 posto najbogatijih nije se mnogo promijenio. U Velikoj Britaniji najmanji je broj bogatih žena u toj grupi među šest zemalja koje bi se mogle usporediti. "Na samom vrhu još je uvijek muški svijet. Žene su uspjele povećati svoju zastupljenost u vodećih 10 posto, no malo ih je među vrlo bogatima", kazao je profesor John Hills, jedan od direktora Instituta za međunarodnu nejednakost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close