Masline stale na put ključnom europskom plinovodu

Autor: Tomislav Pili , 06. listopad 2016. u 14:11
Maslinik u Melendugnu pod zaštitom je i UNESCO-a/REUTERS

Lokalne vlasti u Apuliji ne dopuštaju radove na Transjadranskom plinovodu (TAP) zbog rizika uništenja stabala maslina.

Maslinik pod zaštitom UNESCO-a u jugoistočnoj Italiji ispriječio se Transjadranskom plinovodu (TAP). Kako piše Reuters, ruta TAP-a trebala bi proći maslinikom koji broji 231 stablo, od kojih su neka starija od četiri stoljeća. Maslinik se nalazi u selu Melendugno blizu Leccea na jadranskoj obali, u regiji Apulija koja je među liderima u talijanskoj proizvodnji maslinova ulja.

 

10mlrd.

kubika plina trebao bi godišnje dovoditi TAP s polja Shah Deniz II u Azerbajdžanu

Zbog sukoba središnje i lokalne vlasti oko maslinika, radovi na 876 kilometara dugom plinovodu koji bi trebao dovoditi plin iz Azerbajdžana, podmirivati 10 posto europskih potreba i smanjiti ovisnost o ruskom plinu –  ne mogu se nastaviti. Naime, lanjskog svibnja talijanska vlada je odobrila gradnju, ali uz uvjet da se 10.000 stabala maslina u Apuliji presade te zatim vrate na staro mjesto.

Međutim, lokalne vlasti tvrde da bi presađivanje 400 godina stare masline izložilo riziku od bakterije koja je prije nekoliko godina  uništila desetke tisuća stabala. "Postoji rizik da neka stabla ne bi preživjela", kaže načelnik Melendugna, Marco Poti. Stoga vlasti u Apuliji optužuju Rim da ih nije konzultirao prilikom odobrenja projekta, što pak središnja vlada demantira. Konzorcij koji gradi TAP uvjeren je kako će spor Rima i lokalnih vlasti uskoro biti riješen. Na prijedlog vlasti Apulije da ruta skrene sjevernije prema Brindisiju, iz konzorcija tvrde kako je ta ruta neizvediva.  

Komentirajte prvi

New Report

Close