Makroekonomija u regiji: Najviši BDP u Sloveniji, najmanji u Mađarskoj

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2013. u 16:47
Thinkstock

Analitičari tvrtke Bisnode predstavili su ovaj tjedan makroekonomsku analizu zemalja Centralne Europe.

Analitičari tvrtke Bisnode predstavili su ovaj tjedan makroekonomsku analizu zemalja Centralne Europe (Hrvatska, BiH, Srbija, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka). Analiza se odnosi na pregled 1Q 2013. u odnosu na 1Q 2012. godine.

Promatrajući kategoriju BDP-a za prvi kvartal tekuće godine, prema dostupnim podacima, najviši BDP ostvaren je u susjednoj Sloveniji (4,300 € po glavi stanovnika), dok je najmanji ostvaren u Mađarskoj (2,400 € po glavi stanovnika). Usporedba podataka za promatrane zemlje s podacima za prvi kvartal 2012. godine pokazuje kako je jedino u Poljskoj zabilježen rast u bruto domaćem proizvodu po glavi stanovnika i to u iznosu od 4.2 posto, dok je u svim ostalim zemljama BDP u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježio pad. Najveći pad u odnosu na 1Q 2012. zabilježen je u Češkoj (5.4 posto), priopćeno je iz Bisnodea.

Suficit su u prvom kvartalu ove godine ostvarile Češka, Mađarska i Slovačka, a na prvom mjestu je Slovačka sa razinom suficita od 50.8 posto. Zanimljivo je međutim kako su sve ostale zemlje smanjile deficit u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći pozitivan pomak zabilježen je u Poljskoj, a koja je svoj vanjskotrgovinski deficit smanjila za čak 83.9 posto.

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine najviša je u Bosni i Hercegovini te iznosi čak 46,1 posto dok u Srbiji stopa nezaposlenosti iznosi 25,9 posto. S druge pak strane, najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Češkoj, samo 8 posto, čime je Češka ostvarila stopu nezaposlenosti nižu i od prosjeka cijele EU u kojoj ona iznosi 11,3 posto. U ostalim promatranim zemljama, stopa nezaposlenosti je nešto viša od EU prosjeka te se kreće od 11,5 posto u Mađarskoj do 14,7 posto Slovačkoj. U Hrvatskoj stopa nezaposlenosti u 1Q 2013. godine iznosi 21,8 posto.

Promatrajući razinu inflacije, vidljivo je kako je u prvom kvartalu ove godine najviša prosječna stopa inflacije zabilježena u Srbiji (12.1 posto), dok su Bosna i Hercegovina sa 1.0 i Poljska sa 1.3 posto zemlje koje se mogu pohvaliti s najnižom stopom koja je niža i od europskog prosjeka a koji iznosi 2 posto. U Hrvatskoj stopa inflacije iznosi 4,6 posto. Uspoređujući te podatke s prvim kvartalom 2012. godine najznačajniji porast inflacije od 7.6 postotnih poena zabilježen je u Srbiji dok je u Poljskoj zabilježen pad stope inflacije za 2.8 postotnih poena.

Komentirajte prvi

New Report

Close