Macronove reforme dirnule u sindikalnu ‘svetu kravu’

Autor: Tomislav Pili , 11. ožujak 2018. u 22:00
Francuski predsjednik Emmanuel Macron/REUTERS

Francuski predsjednik usudio se izbiti sindikatima milijune eura prihoda te srezati prava željezničara koja uživaju duže od stoljeća.

Pokretanjem dviju kontroverznih reformi francuski predsjednik Emmanuel Macron ušao je u sukob s moćnim sindikatima što se nije usudio nijedan viđeniji političar u posljednja četiri desetljeća.

Međutim, tamošnji politički analitičari tvrde kako Macron u suštini vrlo oprezno bira bitke igrajući na principu "mrkve i batine". Francuski sindikati i udruge poslodavaca desetljećima igraju vrlo važnu ulogu u oblikovanju socijalne politike. No, Macron je odlučio prekinuti s takvom praksom u sklopu obećanja da će smanjiti nezaposlenost i pokrenuti ekonomiju, ističe Financial Times.  

Bez zaštite od otkaza
Dvije značajne reforme u tom kontekstu posebno "bodu oči" sindikatima. Prva je reorganizacija upravljanja državnom željezničkom kompanijom SNCF koja godinama grca u dugovima. Cilj je tvrtku učiniti efikasnijom, štedljivijom i pripremiti je za tržišnu utakmicu. No, reformom je Macron dirnuo u gotovo "sveti status" francuskih željezničara. Naime, predviđeno je da novi zaposlenici ne bi imali pravo na automatske povišice, zaštitu od otkaza, ranije umirovljenje i velikodušne mirovinske doprinose.

Željezničari takva zakonski definirana prava uživaju više od stotinu godina. Mirovinska prava željezničara pokušao je smanjiti predsjednik Jacques Chirac, no izazvao je val štrajkova 1995. koji su paralizirali zemlju, pa je vlada na kraju odustala.No, tada je javnost bila na strani željezničara što sada nije slučaj. Željezničari su prisilili i Nicholasa Sarkozyja na odustajanje od mirovinske reforme. Druga velika Macronova reforma je preoblikovanje sustava prekvalifikacija radnika kojim se žele poboljšati vještine zaposlenih.

Suština reforme
Međutim, suština te reforme jest da sustav prekvalifikacija vrijedan 32 milijarde eura vraća pod nadzor države. Do sada su ga nadzirali sindikati i udruge poslodavaca diktiravši visinu naknada koje plaćaju tvrtke. Njihove uplate čine polovicu ukupnih sredstava, pa time Macron izbija interesnim skupinama solidan izvor prihoda.   Sindikalisti tvrde kako vlada gubi njihovo povjerenje jer u pregovorima o reformi sustava prekvalifikacija nije bilo riječi o gubitku nadzora.

Za razliku od svog prethodnika i mentora Françoisa Hollandea koji je stalno tražio kompromis sa sindikatima, Macron reforme uvodi "na prepad", ističe Isabelle Mateos y Lago, ekonomska analitičarka BlackRock Investment Instituta. No, Macron oprezno bira bitke, dodaje Mateos y Lago. S jedne strane gura sindikate izvan sustava prekvalifikacija, ali im novim zakonom o radu daje veću ulogu u određivanju radnih sati i plaća na razini poduzeća, ističe Mateos y Lago. "On želi protresti sindikate, ali ipak nije Margaret Thatcher", kaže ta analitičarka.

Komentirajte prvi

New Report

Close