Kreće toplovod od Obrenovca do Beograda

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2018. u 21:59
Radijatore u Novom Beogradu grijat će energija iz TE Nikola Tesla/Davor Puklavec/PIXSELL

Beogradske elektrane i EPS, s kompanijom Power China, dovode toplotnu energiju iz TE.

Javno poduzeće Beogradske elektrane ulaze s Elektroprivredom Srbije (EPS) i kineskim partnerima u veliki zajednički projekt izgradnje toplovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u kojeg je planirano ulaganje oko 170 milijuna eura.

Ugovor s kineskom kompanijom Power China potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak financijskog aranžmana Ministarstva financija s kineskom Exim bankom.

Realizaciju 49% projekta obavit će srpske tvrtke, a izgradnja bi trebalo početi 2019. gosdine, da bi za dvije do tri godine bilo omogućeno grijanje toplotnom energijom iz Termeolektrane Nikola Tesla (TENT A). Milorad Grčić v.d. direktora EPS-a, kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije pričalo nekoliko desetljeća, ali da nitko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene. Grčić dodaje kako su se stekli uvjeti da EPS sudjeluje u ovom projektu, a prije toga mora se obaviti nekoliko zahvata unutar TENT-a, odnosno uložiti u blokove A3, A4, A5 i A6.

"Ovo je vrlo vrijedna investicija i dio koji mora biti uložen u termoelektranu je nešto manji od 20 milijuna eura. To će stvoriti uvjete za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje kapaciteta za grijanje gradskog dijela Obrenovca", kaže Grčić.

Novi toplovod će omogućiti veću sigurnost, manju energetsku ovisnost o uvozu i unaprijedit će kvalitetu okoliša u Beogradu.  Najavljuje se da će u u energetski sektor Srbije sljedećih godina biti uloženo nekoliko milijardi eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close