Klubovi iz “liga petice” imali 12% veće prihode

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2017. u 22:00
Prihodi španjolskih klubova 2,4 milijarde eura, Foto: Reuters

U blagajne se slilo 13,4 milijarde eura.

Nogometni klubovi iz svih pet najvećih europskih liga – Engleska, Italija, Njemačka, Španjolska i Francuska – ostvarile su rast prihoda u odnosu na prethodnu sezonu. “Lige petice” zajedno su ostvarile rast prihoda od 12 posto, na rekordnih 13,4 milijarde eura, pokazuje analiza konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte.

Ukupni prihodi na europskom nogometnom tržištu u sezoni 2015./16. dosegnuli su 25 milijardi eura, što je 13-postotni rast u odnosu na sezonu ranije, navodi se u analizi Deloittea. Skok je potaknut rastom prihoda od televizijskih prava u najvećim europskim nogometnim ligama, a tu je i utjecaj prošlogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva.

Engleska Premier liga i dalje je najlukrativnija s 4,9 milijardi eura prihoda, nasuprot 4,4 milijarde eura iz prijašnje sezone. Unatoč tome, engleski su prvoligaši ostvarili gubitak od 110 milijuna funti. Financijska dominacija engleske lige nastavit će se i u idućim godinama jer stupa na snagu trogodišnji ugovor o TV-pravima vrijedan 5,1 milijardu funti koji su klubovi sklopili sa Skyjem i BT-om. S druge strane, španjolska liga ostvarila je najveći skok u prihodima od 19 posto na 2,4 milijarde eura. Povećanje prihoda došlo je nakon što je telekomunikacijska kompanija Telefónica platila 600 milijuna eura za prava prijenosa utakmica svih klubova.     

Komentirajte prvi

New Report

Close