Kinezi, Rusi, Bugari i Srbi kupuju kuće po Grčkoj

Autor: Poslovni dnevnik , 06. srpanj 2015. u 22:00
Posljednjih mjeseci traže se nekretnine vrijedne od 250 tisuća do milijun eura

Od početka 2015. cijene grčkih nekretnina pale su 4,5%.

Na vijest o mogućem bankrotu Grčke strani državljani počeli su užurbano kupovati nekretnine u toj zemlji.

Najveće zanimanje pokazuju Kinezi i Rusi dok su odmah iz njih kupci iz Bugarske i Srbije, navodi ruski list Obšćaja gazeta. Procjenjuje se da bi u slučaju bankrota cijene nekretnina u Grčkoj mogle pasti još 30 posto. a vrijednost stambenih nekretnina u toj zemlji pada već nekoliko godina. Godine 2013. cijena nekretnina pala je 10 posto, prošle godine u prosjeku 7,5 posto, a od početka ove godine 4,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju analize stručnjaka za tržište nekretnina.

Prema podacima portala Indriksons.ru, vikendica u pokrajini Atika veličine 90 četvornih metara stoji prosječno 70.000 eura, vila na Cassandri površine 70 četvornih metara može se kupiti za 90.000 eura, a tradicionalna kamena vila na jonskim otocima od 165 četvornih metara za oko 110.000 eura. Međutim, ako Grčka izađe iz Europske unije to će odvratiti ruske kupce, koji sve češće kupuju kuće u Grčkoj zbog mogućnosti da dobiju državljanstvo u državi koja je članica EU, piše portal Gazeta.ru, koji navodi da Rusi nekretnine u Grčkoj kupuju uglavnom za osobnu upotrebu ili iznajmljivanje.

Prema riječima Marine Kuzmine, voditeljice Odjela za strane nekretnine konzultantske kuće Knight Frank, klijenti posljednjih mjeseci traže nekretnine od 250.000 do milijun eura, na temelju čega mogu dobiti grčko državljanstvo, slično kao i u razdoblju od 2010. do 2013. kada je bilo zahtjeva i za vilama vrijednim od pet do deset milijuna eura. S druge strane, prema mišljenju portala Indriksons.ru, s gledišta investicija grčko tržište nekretnina već duže vrijeme ne nudi dobit. 

Komentirajte prvi

New Report

Close