Kinezi mijenjaju plan, žele graditi veću TE Kamengrad

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2018. u 21:59
Koncesiju za eksploataciju ugljena ima BiH tvrtka Lager

China Energy Group umjesto dva manja bloka ukupne snage 430 megavata planira gradnju blokova snage 350 megavata.

Kineski investitori koji su zainteresirani za gradnju termoelektrane Kamengrad u Sanskom Mostu (BiH) odlučili su značajno promijeniti njene tehničke osobine, čime bi i vrijednost projekta sa 1,2 mlrd. KM porasla na 1,5 mlrd. KM (oko 6 mlrd. kuna). 

Prvobitni plan investitora bio je da se izgrade dva bloka jačine po 215 megavata, ali su se u China Energy Groupu predomislili i odlučili da snaga blokova bude po 350 megavata.  Kako je Nezavisnim novinama rečeno u Agenciji za unaprjeđenje stranih investicija u BiH, zbog toga je odgođeno potpisivanje sporazuma o izgradnji termoelektrane, koje je bilo planirano za 7. srpanj, na 7. summitu 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom Kine (16+1).

 

215 megavata

trebali su imati prvobitno zamišljeni blokovi TE

Ipak, kako kažu, na ovom projektu se radi vrlo intenzivno, a u toku je izrada studije predizvodljivosti budući da da ranija zbog promjene plana više ne vrijedi.  "Ekipe kineskog investitora gotovo neprekidno rade na terenu zajedno s domaćim partnerom i očekuju da će se uskoro moći pristupiti potpisivanju ugovora", rekli su u BiH agenciji.  Dodaju kako investitor projekta ima njihovu punu podršku, u cilju realizacije ovog vrlo značajnog projekta, te da ne postoje bilo kakvi administrativni problemi koji usporavaju projekt, i da redovno prate situaciju. 

Na 6. summitu 16 premijera zemalja središnje i istočne Europe s premijerom Kine, koji je održan u studenome prošle godine, potpisan je Memorandum o suradnji na realizaciji projekta Rudnika i termoelektrane Kamengrad između kineske grupe China Energy Group i domaće kompanije Lager iz Posušja, a koja ima koncesiju za eksploataciju ugljena.  U Lageru su rekli da se plan mijenja, jer su Kinezi spremni investirati u termoelektranu većeg kapaciteta.  "Trenutno ne možemo precizirati kada bi mogao biti potpisan ugovor o izgradnji. Hoće li će to biti za mjesec, dva, pet ili šest, bilo bi neozbiljno reći", poručili su iz tvrtke Lager. 

Komentirajte prvi

New Report

Close