Kineska ulaganja u regiji od početka godine 5,6% veća

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Povećalo se zanimanje Kine za jugoistočnu Europu.

Srbija je s kompanijom Power Construction Corporation of China potpisala Memorandum o razumijevanju za projekt izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd, od obrenovačkog TENT-a do toplane Novi Beograd.

Projekt bi stajao oko 200 milijuna eura, a nakon izgradnje toplovoda, dugog 28 kilometara, bilo bi osigurano smanjenje uvoza plina i otvorena mogućnost da Beograđani dobiju jeftinije grijanje. To je samo jedna u nizu kineskih investicija u regiji koje su od početka godine dosegnule rast od 5,6% kroz manji broj većih projekata. Prosječna vrijednost projekta se povećala na 106,4 milijuna eura u 2017. godini u usporedbi sa 70,9 milijuna eura u istom razdoblju 2016. godine, pokazuju podaci iznijeti na Mergermarket Balkanskom forumu koji je održan u Beogradu.

Ekonomska integracija

Prošle godine kineske investicije u središnjoj i jugoistočnoj Europi dosegnule su rekordne rezultate kroz 15 projekata vrijednih 1,3 milijarde eura, priopćio je KPMG. “Regija središnje i jugoistočne Europe osjeća jače aktivnosti u posljednje vrijeme sa 528 projekata vrijednih 34,5 milijarde eura u 2016. godini.

 

106,4milijuna eura

prosječna je vrijednost kineskih projekata u regiji

Posebno se ističe aktivnost private equity fondova, a na Mergemarketu je navedeno da je vrijednost projekata za regiju 2016. godine od 8,5 milijardi eura dosad najveća. Brzina ugovaranja projekata i dalje je snažna i u 2017. godini, te predviđamo daljnja ulaganja”, dodao je Edward Keller, partner u Dentons global M&A i Grupi za private equity investicije.

Private equity investicije su također dosegnule rekordne rezultate 2016. godine. Za 2017. godinu najavljene su 32 akvizicije vrijedne 2,3 milijarde eura.

“Makroekonomski trendovi u središnjoj i jugoistočnoj Europi gotovo svi su pozitivni, s pojedinim pozitivnim pokazateljima koje nismo vidjeli duže vrijeme. Zanimanje ulagača je veliko i transakcije se zbivaju kroz različite sektore. Ovo je pravo vrijeme da razmišljamo i govorimo o regiji”, rekao je James Thornley, stariji partner u KPMG-u Srbija.

“Uzimajući u obzir povećano zanimanje Kine za središnju i istočnu regiju Europe, portfolio velikih kineskih infrastrukturnih i razvojnih projekata, učešće u kapitalu i akvizicijama i rastućom trgovinom, očito je da se obujam i dubina kineskog angažmana u središnjoj i istočnoj Europi postupno povećavaju.

Olakšana suradnja između Kine i središnje i istočne Europe omogućit će fizičko povezivanje i promovirat će ekonomsku integraciju između Kine i središnje i istočne Europe, a istovremeno i ekonomsku integraciju između samih zemalja središnje i istočne Europe, kao i s Europskom unijom”, izjavio je Boris Milošević, direktor za savjetodavne usluge u KPMG-u Srbija.

Zamjena za uvozni plin

Memorandum o razumijevanju za gradnju toplovoda Obrenovac – Novi Beograd je krovni sporazum, slijedi usaglašavanje konkretnih detalja, a srpski ministar energetike Aleksandar Antić nada se da će biti završeno do kraja godine kako bi 2018. počeli radovi, a projekt bio gotov do 2020. godine.

Beogradske elektrane godišnje uvezu plin vrijedan 140 milijuna eura, toplovodom će se nadomjestiti trećina uvoza, što znači da bi projekt vrijedan 200 milijuna eura bio isplaćen za 5-6 godina. 

Komentirajte prvi

New Report

Close