‘Kineska špijunaža američkih tvrtki mora prestati’

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2015. u 21:59
Savjetnica Susan Rice i predsjednik NR Kine Xi Jinping/REUTERS

Savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Obame oštro napala kinesku praksu industrijske špijunaže.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice oštro je osudila kinesku praksu industrijske špijunaže američkih tvrtki, uoči posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Washingtonu.

"To nije samo zamorno, već je ekonomski i sigurnosni problem za SAD. Špijunaža putem interneta koja cilja osobne i korporativne informacije radi ekonomskog probitka potkopava našu dugoročnu gospodarsku suradnju i mora prestati", izjavila je savjetnica američkog predsjednika tijekom govora na Sveučilištu George Washington. Dodala je i kako špijunaža pod pokroviteljstvom kineske vlade iznimno opterećuje bilateralne odnose dviju svjetskih sila te da se radi o kritičnom faktoru koji određuje buduće pravce kinesko-američkih odnosa.

Rice je napomenula kako će taj problem biti jedna od tema razgovora predsjednika Baracka Obame i Xi Jinpinga. A kineski predsjednik u razgovoru za Wall Street Journal uoči ovotjedne posjete SAD-u kaže kako vlada u Pekingu ne sudjeluje u krađi komercijalnih podataka niti potiče kineske kompanije da to čine. "Kina i SAD dijele zajedničku zabrinutost za internetsku sigurnost. Spremni smo jačati suradnju s SAD-om po tom pitanju", naglasio je kineski predsjednik.

Komentirajte prvi

New Report

Close