Kina i Njemačka složno protiv krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2014. u 13:44
Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin kineski kolega Li Keqinag u petak su u Berlinu izrazili želju dodatnog intenziviranja odnosa između dviju zemalja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin kineski kolega Li Keqinag u petak su u Berlinu izrazili želju dodatnog intenziviranja odnosa između dviju zemalja, ocijenjenih "stožerom stabilnosti" u napetom svjetskom gospodarskom kontekstu.

"U teškom kontekstu za međunarodno gospodarstvo, znak stabilnosti predstavlja njemačko kineska suradnja koja se tako dobro razvija i mi se bolje upoznajemo", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare dvoje čelnika.

Li je u petak s 14 članova svoje vlade sudjelovao na međuvladinim konzultacijama s njemačkom vladom. Tom su prilikom vlade dviju velikih izvoznih sila potpisale nove sporazume o suradnji u području energije i zdravstva.

Na trgovinskom planu, Kina se obvezala kupiti 70 A320 Airbusa, a Volkswagen je do 2041. produljio partnerstvo sa svojim kineskim partnerom FAW, dok se konkurent Daimler obvezao na nova ulaganja u Kini. Deutsche Telekom je obznanio osnivanje poduzeća s China Mobile.

Kina je treći trgovinski partner Njemačke s razmjenom do 140 milijardi eura prošle godine. Li je istaknuo da je tijekom tri prva tromjesječja ove godine bilateralna trgovina bitno napredovala.

"Ovisimo jedni o drugima", ocijenio je i naglasio teški gospodarski kontekst koji ističe potrebu međunarodne suradnje.

"Njemačko-kineski odnosi su lokomotiva suradnje između Kine i Europe", dodao je.

Nekoliko spornih tema nije moglo u petak pokvariti prijateljsko ozračje između Pekinga i Berlina. Dvoje šefova vlada čak su otišli zajedno u kupovinu, gdje je kancelara svome gostu kupila čokoladu.

Na pitanje o stanju u Hong-Kongu, gdje su tisuće prosvjednika i dalje u petak bile mobilizirane, Merkel se suzdržala kritika na račun režima Pekinga i samo rekla da se "nada pronalaženju rješenja koje bi zadovoljilo stanovništvo Hong Konga u okviru slobodne razmjene mišljenja".

Liov posjet Njemačkoj početak je njegove druge turneje po Europi ove godine. Nakon Hamburga gdje će sudjelovati u subotu na gospodarskom forumu, on odlazi u Rusiju, zatim Italiju na summit Asem-a (Dijalog Azije i Europe) 16. i 17. listopada.

Kineski predsjednik Xi Jinping boravio je u Njemačkoj u ožujku, a kancelarka je sedam puta posjetila Kinu, posljednji put u srpnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close