Kako će mali proizvođači prodati sir, a da nije ‘iz gepeka’?

Autor: Agencija VLM , 10. svibanj 2014. u 12:17
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Projekt će se do ožujka iduće godine provoditi u Karlovačkoj županiji i Jugovzahodnoj Sloveniji.

Nadam se da ćemo doprinijeti napretku malih sirara u Hrvatskoj i Sloveniji. Želimo potaknuti i unaprijediti proizvodnju kroz tehnološka i poduzetnička obrazovanja. Održat će se i radionice o poduzetništvu u proizvodnju sira, motivacijski seminari za proizvođače mlijeka i sirare, edukacija iz tehnologije proizvodnje sira, kao i edukacija potrošača – najavio je Bojan Matijević, voditelj projekta Regionalne proizvodnje sireva- poduzetnička vrijednost za ruralni razvitak pod nazivom Napredak.

Istraživanje, pa edukacija

Do ožujka sljedeće godine provodit će se u Karlovačkoj županiji i Jugovzahodnoj Sloveniji. Za hvalevrijedan projekt, koji bi itekako trebao pomoći sirarima zaslužni su Veleučilište u Karlovcu, Grm Novo mesto- Center biotehnike in turizma, Razvojni centar Novo mesto, svetovanje in razvoj d.o.o, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski i Udruga malih sirara Karlovačke županije Korni.

Vrijedan je 204.018 eura, od čega je 15 posto vlastitog novca, a ostatak iz europskih fondova. Uključeno je tridesetak sirara, ali je projekt namjenjen većem broju proizvođača i potrošača. Prve aktivnosti su istraživačke, o količini i kakvoći sira, kulturi, konzumacije, sljubljivanju sira s lokalnim prozvodima…

Potom u jesen slijedi i edukacija. Izradit će se i dvojezični kurikulum obrazovanja za poduzetništvo. Formirat će se i Centar izvrsnosti što će omogućiti razmjenu iskustva i znanja u proizvodnji sira. Bit će educirano pet trenera, čime će se stvoriti uvjeti za osnivanje panel skupine od 10 do 14 osoba.

I dok velike industrije imaju takve stručnjake, mali sirari su zakinuti. Međutim, ostvarenjem ovog projekta i njima će se omogućiti da u svakom trenutku dobiju stručni savjet, preporuku i sve što im je potrebno.

Prodaja iz ‘gepeka’

– Nije dovoljno samo napraviti dobar i ukusan sir. Treba biti poduzetan da bi taj proizvod došao do što više potrošača. Sve planirane aktivnosti istodobno će se provoditi na oba područja – dodaje prof. Matijević. Ovom prilikom predsjednica Udruge sirara Korni i tajnica Saveza Višnja Magdić ukazala je na problem prodaje ‘na crno’. Taj je model, nažalost, i dalje prisutan, posebno na odmorištima na kojima se, kako kaže, prodaje iz ‘gepeka’. Njihova nastojanja da se to spriječi nisu dala rezultata, ali ovaj bi projekt mogao promijeniti situaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close