Jeftine paprike i rajčice u Erdoganovoj kampanji

Autor: Poslovni dnevnik , 14. veljača 2019. u 21:59
Kupci mogu kupiti najviše tri kilograma pojedine vrste povrća/REUTERS

Gradske vlasti Istanbula i Ankare uči lokalnih izbora prodaju povrće po upola nižoj cijeni nego trgovački lanci.

Turska vlada organizirala je u Istanbulu i Ankari posebne tržnice na kojima prodaje povrće znatno snižene cijene boreći se tako protiv "špekulanata i stranih sila" koji povećanjem cijena hrane pokušavaju poljuljati vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tržnice vode gradske vlasti, a građani na njima mogu kupiti povrće poput rajčica, krumpira i luka po upola nižim cijenama nego u supermarketima. Međutim, kupci smiju kupiti najviše tri kilograma pojedine vrste povrća. Predsjednik Erdogan najavio je da će nakon lokalnih izbora u ožujku ovakav model prodaje hrane biti proširen na sve dijelove zemlje. Turski predsjednik za skupu hranu okrivio je špekulante te je zapovijedio inspekcije u skladištima i trgovinama.

"Počeli su se igrati s Turskom. Cijene rajčica, patlidžana i paprike počele su eskalirati. To je terorizam", izjavio je turski čelnik na jednom javnom skupu. Naime, iako je stopa inflacije pala na 20 posto u odnosu na vrhunac iz listopada, cijene hrane nastavljaju rasti. Samo prošlog mjeseca hrana je poskupila za trećinu. Rastući životni troškovi najveći su problem za turske građane nakon lanjske valutne krize u kojoj je lira izgubila trećinu vrijednosti, pokazuju predizborne ankete.

Za sada je nejasno kako Istanbul i Ankara uspijevaju ponuditi tako niske cijene, niže i od veleprodajnih. Gradske vlasti turske prijestolnice u priopćenju tvrde kako povrće kupuju izravno od proizvođača, a roba se besplatno prevozi. Inan Demir, ekonomist za rastuća tržišta u banci Nomura smatra kako će vlada jeftino prodavati hranu samo do izbora kako bi se spasila od lošeg rezultata. "Iskreno ne očekujem da će se to produžiti nakon izbora", izjavio je Demir za Reuters.

Trgovci tvrde kako cijene povrća rastu zbog povećanja troškova za gorivo i plaće, kao i lošeg vremena. Međutim, konkurenciju gradskih tržnica i Erdoganove prijetnje inspekcijom ipak ne ignoriraju. Kako navode mediji, najveći trgovački lanac u zemlji Migros počeo je snižavati cijene i trenutno povrće prodaje uz gubitak. No, Yusuf Yilmaz, predsjednik udruge veletrgovaca u južnoj regiji Serik, čuvenoj po rajčicama, kaže kako i vlada gubi na prodaji. Naime, vlada rajčice otkupljuje po cijeni od 3,8 lira za kilogram, a kasnije ih na svojim tržnicama prodaje za tri lire.  

Komentirajte prvi

New Report

Close