Italija razokrila razgranatu korporativnu poreznu prijevaru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 12:04
Thinkstock

Talijanska financijska policija objavila je da je otkrila skupinu kompanija za koje sumnjaju da su uz pomoć krivotvorenih računa državu oštetile za više od 1,7 milijardi eura neplaćenih poreza.

 Talijanska financijska policija objavila je da je otkrila skupinu kompanija za koje sumnjaju da su uz pomoć krivotvorenih računa državu oštetile za više od 1,7 milijardi eura neplaćenih poreza.

"Tijekom više godina ilegalne aktivnosti nanijele su državi štetu… čiji ukupni iznos premašuje 1,7 milijardi eura" u razdoblju od 2001., navodi se u jučerašnjem priopćenju financijske policije.

Prijevaru su po policijskim navodima osmislili biznismeni Pierino Tulli i Maurizio Ladaga a temeljila se na krivotvorenim računima koje su ispostavljale posredničke kompanije za vanjske usluge zaštite i industrijskog čišćenja.

Na temelju ispostavljenih krivotvorenih računa isplaćivali su se veliki iznosi na račune fiktivnih kompanija. Novac se potom podizao u gotovini i deponirao u San Marinu ili Luksemburgu a kompanije su objavljivale stečaj.

U policiji sumnjaju da je u prijevari na različite načine sudjelovalo ukupno 62 ljudi.

U istrazi širom Italije sudjelovalo je ukupno 70 policajaca, zaplijenjena je imovina vrijedna oko 100 milijuna eura, uključujući 100 nekretnina, dvije kompanije i stotine bankovnih računa.

Kronična porezna evazija spada među najveće probleme s kojima se suočava treće gospodarstvo eurozone. Tako se u prošlomjesečnom vladinom izvješću procjenjuje da državni prihodi godišnje podbace za 91 milijardu eura, što odgovara šest posto BDP-a.

Prošle je godine talijanska policija razokrila slučajeve porezne evazije kojima je država oštećena za 56 milijardi eura, od čega je porezna upravna uspjela naplatiti 13 milijardi eura. Prošlog je tjedna ravnateljica porezne uprave Rossella Orlandi kazala da se očekuje da će sličan iznos biti naplaćen i ove godine.

U vladi očekuju da će mjere suzbijanja porezne evazije iduće godine u državnu blagajnu donijeti 3,8 milijardi eura.

Prema izvješću talijanskih poreznih vlasti prošle je godine provedeno više od 700 tisuća nenajavljenih inspekcija a nepravilnosti su utvrđene u poreznim prijavama 94 posto kompanija odnosno samozaposlenih u slobodnim zanimanjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close