Italija među vodećim dobavljačima kavijara za bogate Ruse

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2015. u 14:10
Arhivska fotografija: Duško Marušić / Pixsell

Skupocjena delicija ne podliježe zabrani uvoza iz EU.

 Ruski embargo na prehrambene proizvode iz zemalja EU s popisa je izostavio kavijar, što je talijanskim proizvođačima otvorilo novo tržište. Zbog ruske sklonosti luksuznim namirnicama, a uslijed iscrpljivanja njihovih zaliha jesetre iz Kaspijskog jezera, talijanskim je proizvođačima Rusija tako postala najvrednijim uvoznikom.

“Bogati i moćni Rusi ne mogu bez ove poslastice, pa su morali napraviti iznimku”, za Bloomberg ističe Lelio Mondella, direktor Agroittica Lombarda, najvećeg europskog proizvođača kavijara. No, prilikom distribucije talijanskog kavijara na rusko tržište na proizvodima se ne nalazi oznaka “Made in Italy”. Mondello ima razumijevanja za kamufliranje porijekla, kazavši kako “Rusi žele jesti ruski kavijar, i mi to razumijemo”.

Italija je, prema podacima Federacije europskih proizvođača marikulture (FEAP), u 2014. prodala 42 tona kavijara, iza lidera Kine s 54 tone, dok je Rusija tek treća s prodanih 40 tona. Laurent Sabeau, jedan od čelnih ljudi FEAP-a, kaže da je tržište luksuza preživjelo financijsku krizu. “Sektor će i dalje rasti, jer neke nove zemlje postaju potrošačima. Ukoliko se, recimo, kineskom tržištu poveća interes, bilježit će se veliki uspjesi”, ističe Sabeau.

Komentirajte prvi

New Report

Close