I Talijani žele u projekt najvećeg solarnog parka u Europi

Autor: Rato Petković / VLM , 02. lipanj 2013. u 22:00

Solarno postrojenje u Srbiji na 3000 hektara godišnje će proizvoditi 1,2 GW struje.

Investicijski fond iz Luksemburga, Securum Equity Partners, dogovorio je s vladom Srbije gradnju najvećeg solarnog parka u Europi, koji će se prostirati na tri tisuće hektara, a godišnje će proizvoditi 1,22 gigawata (GW) struje.

 

347malih

hidroelektrana gradit će se u Srbiji

Lokacija još nije određena, ali se u međuvremenu javilo još nekoliko inozemnih tvrtki spremnih za ulaganje u realizaciju tog projekta čija se vrijednost procjenjuje na 1,28 milijardi eura. Izgradnja će početi 2014. godine i bit će dovršena za dvije godine.Među zainteresiranima je i talijanska kompanija Terna group, koja spada među vodeće svjetske tvrtke za prijenos električne energije. Prema dogovoru s vladom, Srbija neće imati troškove u gradnji, ali će imati koristi od ubiranja poreza i povećanja BDP-a. Procjenjuje se da će na ime poreza godišnje prihodovati 30,7 milijuna eura, dok će BDP biti uvećan za 200 milijuna eura. Srbija je odabrana za gradnju solarnog parka zbog velikog broja sunčanih dana.

U odnosu na Njemačku, koja ima najviše instaliranih megawata iz fotonaponskog sustava u Europi, Srbija ima 40 posto više sunčanih dana. Prema riječima Alessia Colussia, predsjednika kompanije Securum Equity Partners, Srbija će se gradnjom solarnog parka naći među vodećim europskim zemljama kada je riječ o kapacitetu za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Danas Srbija zaostaje za Europom 40%.S navedenim solarnim parkom u Srbiji će se iz obnovljivih izvora proizvoditi 37% ukupne proizvodnje struje. Ministarstvo energetike objavilo je i natječaj za gradnju 347 malih hidroelektarna, ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close