I nakon povećanja trošarina uvozno pivo dominirat će u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2014. u 22:00
Vjeruje se da povećanje trošarina neće pogoditi velike proizvođače piva/FOTOLIA

Trošarina za proizvođače koji proizvode više 400.000 hektolitara piva godišnje povećana je na 0,25 KM, iako se tražilo da bude 0,35 KM.

Početkom rujna u Bosni i Hercegovini počela je primjena promjena Zakona o trošarinama BiH koje se odnose na pivo. Riječ je, piše Oslobođenje, o diferenciranoj stopi trošarine, tako će trošarina na pivo proizvođača koji imaju godišnju proizvodnju do 400.000 hektolitara piva ostati nepromijenjena, 0,20 KM po litri, dok je trošarina za proizvođače koji proizvode više 400.000 hektolitara povećana na 0,25 KM.

Zakašnjela odluka
Pivari već godinama s ciljem zaštite domaće proizvodnje traže uvođenje diferencirane trošarine, po uzoru na Europsku uniju, koja na ovaj način štiti male pivare. U prvobitnom prijedlogu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH trošarina za velike proizvođače trebala je biti 0,30 KM. No, Parlament BiH je odlučio drukčije i uveo neznatnu razliku u trošarinama, koja vjerovatno neće donijeti nikakvo poboljšanje pozicije BiH pivara, piše Oslobođenje.

 

30posto

domaćeg piva konzumira se u Bosni i Hercegovini, dok je ostalo iz uvoza

"Naše okruženje i zemlje odakle uvozimo, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora imaju prosječnu trošarinu 61 KM po hektolitru. Naš je prijedlog bio da i kod nas bude 60 KM po hektolitru za pivo iz pivovara koje proizvode više od 400.000 hektolitara, a to su Zagrebačka, Karlovačka, Apatinska pivara, Pivara Čelearevo, Nikšićka pivara i Pivara Laško, a za one manje da ostane do 20 KM po hektolitru, jer su to sve domaće pivovare", kaže Jago Lasić, dopredsjednik Privredne komore Federacije BiH. Ekonomist Zoran Pavlović za Nezavisne novine rekao je da je odluka o trošarinama prilično zakasnila. "Zaštita domaće proizvodnje je na vrlo niskoj razini i gotovo da ne postoji. Iako se ova odluka neće svidjeti velikim kompanijama iz inozemstva, pet feninga veća trošarina za njih neće biti veliki namet", rekao je Pavlović. On tvrdi da je udjel konzumiranja domaćeg piva u BiH, koji se kreće između 20 i 30 posto, nastao kao rezultat dugogodišnje nebrige države prema ovom sektoru domaće proizvodnje.

"Uloga stranih lobija u ovom sektoru je toliko jaka da u svakom trenutku mogu dovesti u pitanje konkurentnost cijene domaćih proizvođača", kaže Pavlović. Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH objasnili su da uvoznik može ostvariti pravo na smanjenu trošarinu pod uvjetom da ima dokaz kako je pivo nabavio od proizvođača čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara.No, Edin Ibrahimpašić, predsjednik Grupacije pivarske industrije BiH i direktor Bihaćke pivovare, ocjenjuje da su promjene pozitivan i značajan pomak za domaću industriju piva, ali je dodao da je razlika u trošarinama od pet feninga preniska, te da u konačnici neće predstavljati nikakvu prepreku za velike uvoznike piva u BiH.

Uspješno lobiranje
"Naš prvobitni zahtjev bio je da trošarina za velike proizvođače bude 0,35 KM po litri piva, ali smo nakon raznih usaglašavanja na kraju spali na iznos od 0,25 KM. Ta brojka je odobrena i ona je na kraju prošla parlamentarnu proceduru", kaže Ibrahimpašić. I on ističe da u cijeloj priči u vezi s umanjenjem prvobitno zahtijevanog iznosa od 0,35 KM za velike proizvođače najveću ulogu imaju strani lobiji koji su u velikoj mjeri utjecali na ovu odluku. Što, s druge strane, govori i o slabostima u lobiranju od strane BiH proizvođača piva."Razlika od pet feninga po litri je doista beznačajna za velike multinacionalne kompanije koje prodaju najviše piva u BiH", ističe Ibrahimpašić.Međutim, Uprava za neizravno oporezivanje BiH u svojoj analizi tvrdi da će uvođenje diferencirane trošarine na pivo u prvoj godini primjene smanjiti potrošnju uvoznog piva u BiH za deset odsto, te da će u istom postotku povećati potrošnju domaćeg piva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close