Hrvatski Transagent kupuje slovensku Intereuropu?

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2018. u 16:23
U slovenskim logističkim krugovima smatra se da je Pošta Slovenije najočitiji kupac Intereurope

Za Intereuropu je zainteresirana i ciparska kompanija Cassowary Investments, strateški partner Transagenta iz Rijeke.

Krenula je nova prodaja većinskog udjela (72,13 posto) u slovenskoj logističkoj kompaniji Intereuropa iz Kopra, a neobvezujuće ponude poslala su četiri kupca, javlja portal Siol.net. 

To su Pošta Slovenije, turska logistička kompanija Netlog Logistic, neimenovani kupac iz Velike Britanija i ciparska kompanija Cassowary Investments. Banke koje su u postupku sanacije postala većinski vlasnici Intereurope do sada nisu uspjele pronaći odgovarajućeg kupca za kompaniju koja djeluje i u Hrvatskoj. 

Neslaganje oko cijene
Prvi put neuspješno su je pokušali prodati 2016. godine, kada je jedini kandidat za kupnju bio je češko-malteški Tuffieh Funds, ali posao je pao u vodu zbog cijene. Kupac je ponudio oko 30 milijuna eura, ali vlasnici su očekivali mnogo više. Nekoliko predstavnika logističara izjavilo je nedavno da je Pošta Slovenije najočitiji kupac Intereurope i da se tvrtke mogu uspješno povezati.

 

30 milijuna

eura nudio je Tuffieh Funds za Intereuropu prije dvije godine

Međutim, sada je u igri i Netlog Logistic, najsnažniji turski pružatelj logističkih usluga. Ipak, najveće iznenađenje prve faze prodajnog postupka je ciparska tvrtka Cassowary Investments, piše Siol.net. Tvrtka je osnovana u siječnju ove godine na Cipru, a vlasništvo Cassowary Investmentsa skriveno je u mreži drugih ciparskih tvrtki kojima upravlja Viktorija Dunčiene, državljanka Litve, navodi Siol.net.

Podružnice u šest luka
Prema podacima portala, tvrtka s Cipra usko je povezana s hrvatskom tvrtkom Transagent, logističkom i špediterskom grupom sa sjedištem u Rijeci i podružnicama u lukama u Pločama, Kopru, Beogradu, Trstu, Baru i Šangaju. Slovenska podružnica je agent indijske logističke grupe Shipping Corporation, a prijevoz iz Rijeke obavljaju za mađarsku željezaru Dunafer. Najveći vlasnik Transagenta je direktor Zvonimir Poščić.

Iako je slabiji od Intereurope, u logističkim krugovima nagađa se o mogućim vezama Transagenta s većim međunarodnim poslovnim skupinama. Na upit Poslovnog dnevnika iz Transagenta je potvrđeno da je tvrtka Cassowary Investments njihov strateški partner. "S njihovim aktivnostima izvan opsega našeg poslovanja nismo upoznati, te ne možemo dati nikakav komentar navoda iz članka portala Siol.net", rekao je Boris Rosanda, član uprave Transagenta.

Komentirajte prvi

New Report

Close