Hamnei: ‘EU neće pomoći oko sankcija’

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2019. u 21:59
Ajatolah Ali Hamnei/REUTERS

Malo tko vjeruje u kanal za trgovinu sa zemljama EU, otvoren u siječnju.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei lani je savjetovao vladu da se ne oslanja na europske pokušaje zaštite Teherana od američkih sankcija, nekoliko mjeseci nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovno uveo sankcije. 

Objava njegovog govora devet mjeseci nakon susreta s vladom pokazuje da Hamnei nije bio optimističan dok je predsjednik Hasan Rohani pokušavao spasiti nuklearni sporazum s europskim državama koje su mu i dalje bile predane, unatoč američkom povlačenju u svibnju 2018.

Europljani će naravno reći da štite iranske interese svojim paketom, no iranska vlada "ne smije od toga napraviti glavno pitanje", kazao je Hamnei, a objavljeno je na njegovoj službenoj stranici. Hamnei ističe kako dogovor ne rješava "nikakve ekonomske probleme" Irana te predviđa da mehanizam koji su Europljani predložili za zaštitu poslovanja s Iranom u vrijeme američkih sankcija također neće pomoći iranskom gospodarstvu. 

"Europljani su loši.  Imam mnogo toga za reći o Europljanima, ne zbog njihovih trenutnih politika, nego zbog njihove štetne prirode posljednjih nekoliko stoljeća". Francuska, Njemačka i Velika Britanija u siječnju su otvorili novi kanal za trgovinu, no diplomati tvrde kako je malo vjerojatno da će se njime omogućiti velike transakcije koje Teheran smatra potrebnima za održavanje nuklearnog sporazuma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close