Grad Velenje protiv seljenja sjedišta Gorenja u Ljubljanu

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2019. u 21:59
Proizvodni dio kompanije ostat će u Velenju gdje Gorenje radi već sedam desetljeća / PD

Kineski vlasnik slovenskog proizvođača kućanskih uređaja premiješta menadžment i administrativni dio kompanije.

Bojan Kontič, gradonačelnik Velenja, pozvao je slovenskog premijera Marjana Šareca da spriječi preseljenje sjedišta kompanije Gorenje iz Velenja u Ljubljanu, koje je najavila kineska kompanija Hisense, vlasnik proizvođača uređanja za kućanstvo. Kontič vidi planove Gorenja kao još jedan korak prema centralizaciji, koju smatra jednim od glavnih problema Slovenije, prenosi agencija STA.

U priopćenju Grada Velenja navedeno je da je protestno pismo gradonačelnika poslano kineskom veleposlaniku u Sloveniji, Zdravku Počivalšeku, slovenskom ministru ekonomije i Boštjanu Gorjupu, predsjedniku Gospodarske komore.

Gorenje je objavilo da će u sklopu procesa integracije s Hisenseom premjestiti menadžment i administrativni dio kompanije u Ljubljanu, gdje će osnovati sjedište kompanije Hisense Europe koje će davati usluge korporativne podrške svim Hisenseovim podružnicama u Europi. Proizvodnja će ostati u Velenju.

Gradska vlast Velenja zabrinuta je zbog planova Gorenja koje je, kako se navodi, stub lokalnog gospodarstva već sedam desetljeća i jedan od najvećih slovenskih izvoznika. “Trenutna situacija u kompaniji, planovi nove Uprave i raspoloženje među zaposlenicima daleko su od obećanja i obveza koje su novi vlasnici preuzeli prilikom preuzimanja”, piše u priopćenju Grada Velenja, čiji su se predstavnici sastali s Chao Liujem, glavnim direktorom Gorenja i predstavnicima sindikata.

“Zaposleni su zabrinuti i uplašeni zbog kontradiktornih informacija o planovima i budućnosti kompanije, koje im se ne dostavljaju sve dok ne postanu činjenice”, navode gradske vlasti, koje su zabrinute i zbog plana proizvođača kućanskih uređaja da preseli svoj pozivni centar 
u Srbiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close