Gomilaju se zalihe Milke i čipsa zbog ‘tvrdog’ brexita

Autor: Tomislav Pili , 21. veljača 2019. u 06:11
Devalvacija funte učinit će europsku robu vrlo skupom/REUTERS

Izlazak iz EU bez dogovora primorava prehrambene kompanije na pripreme za eventualne poremećaje u opskrbi.

Proizvođači hrane Kellogg i Mondelez, najpoznatiji po čokoladi Milka i čipsu Pringles, ubrzano gomilaju zalihe u Velikoj Britaniji kako bi zadovoljili potražnju u slučaju sve izglednijeg “tvrdog” brexita.

Kako se približava 29. ožujak kada će Ujedinjeno Kraljevstvo prestati biti članica Europske unije, izlazak bez dogovora primorava kompanije na pripreme za eventualne poremećaje.

Smanjivanje štete

Kako je Reutersu izjavio izvršni direktor Steve Cahillane, Kellogg otvara nove skladišta i gomila zalihe svojih grickalica i žitarica u nadi da će tako smanjiti štetu od zastoja na britanskoj granici i uvoznih carina.

Također dogovara s dobavljačima povećanu isporuku sirovina. “Pripremamo se na najbolji mogući način”, izjavio je Cahillane. Razlog leži u tome što je Kelloggov opskrbni lanac vrlo izložen problemima koje donosi tvrdi brexit, naglašava Cahillane.

 

18 posto

udjela u prodaji Kelloggovih žitarica drži europsko tržište

Primjerice, njegov čips Pringles drugi je najprodavaniji u Britaniji, nakon Pepsijevog Walkersa, a proizvodi se u Belgiji.

Prema podacima Euromonitora, Kellogg je lani uprihodio 342,6 milijuna dolara u Britaniji na prodaji tog čipsa koji u skladištima može provesti do 15 mjeseci. Međutim, još je veći problem poslovanje sa žitaricama koje je najveće u zapadnoj Europi s tržišnim udjelom od preko 23 posto.

Ovdje problem nastaje u suprotnom smjeru s obzirom da se glavne Kelloggove tvornice nalaze u Velikoj Britaniji, a kontinentnalna Europa sudjeluje s 18 posto prodaje Kelloggovih žitarica.

U europskom okružju bez graničnih barijera Kelloggov poslovni model odlično funkcionira, ali u okružju carina i “tvrdog” brexita to se drastično mijenja, naglašava Cahillane.

Očekuju dogovor

Mondelez se s druge strane priprema za “meki” brexit vjerujući u dogovor političara u zadnji čas. “Ugrubo, očekujemo poremećaje u proizvodnom toku u trajanju tri do četiri tjedna”, kaže izvršni direktor Dirk Van de Put.

Mondelez je povećao skladišne i prijevozne kapacitete u Britaniji i gomila zalihe svih svojih europskih proizvoda, uključujući kekse BelVita i čokoladu Milka, kaže čelnike Mondeleza.

Dodaje kako kompanija ne namjerava povećati cijene, ali bi ozbiljna devalvacija britanske funte mogla učiniti europsku robu vrlo skupom.

Komentirajte prvi

New Report

Close