Gazprom izbacuje Bugarsku iz Južnog toka

Autor: Ante Pavić , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Novi pravac najavio je i ruski predsjednik Vladimir Putin/Reuters

Alternativni pravac preko Turske i Grčke zaobišao bi Mađarsku, Srbiju i Sloveniju.

Nakon što je Bugarska potpuno obustavila radove na izgradnji plinovoda Južni tok, ruski list Vzgljad neslužbeno saznaje da ruski Gazprom ima alternativni plan koji podrazumijeva potpuno izbacivanje Bugarske iz projekta.

U tom bi slučaju plinovod zaobišao i Mađarsku, Srbiju te Sloveniju, a novi pravac bi do Italije i Austrije išao preko Turske i Grčke. Ruski list svoje teze temelji i na nedavnoj najavi ruskog predsjednika Vladimira Putina o drugom pravcu Južnog toka na sastanku s predstavnicima svjetskih medija.I turski je ministar energetike Taner Yildiz izjavio da će Turska omogućiti prolazak Južnog toka ispod Crnog mora, a njegov ruski kolega Aleksandar Nocvak odgovorio je da takva mogućnost postoji, ali da je Gazprom još nije predložio.

Takav plan očito će biti aktiviran samo u krajnjem slučaju jer ne samo što bi u tom slučaju plinovod bio mnogo duži pa time i skuplji, nego bi Južni tok izgubile Mađarska i Srbija koje su u dobrim odnosima s Rusijom. Iako je Bugarska popustila nakon velikih pritisaka Europske komisije i prekinula sve radove na Južnom toku, gotovo svi poznavatelji situacije složni su u ocjeni da Bugarska ipak neće tako lako odustati od svoje pozicije čvorišta i da će sigurno graditi Južni tok nakon što se postigne dogovor s EK. Međutim, samo postojanje alternative bilo je dovoljno da zabrine zemlje koje bi mogle ispasti iz projekta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close