Engleski računovođa postaje spasitelj McDonald’sa

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2015. u 22:01

Novi izvršni direktor Steve Easterbrook preporodio je rezultate britanske podružnice.

Smjenom na vrhu simbol brze hrane, McDonald's, pokušava vratiti dobrano uzdrmani imidž te prodajne rezultate.

Kompanija je u srijedu objavila kako dosadašnji šef, Don Thompson, od 1. ožujka odlazi u mirovinu. Iako zli jezici govore da je ustvari smijenjen, Thompsonov 2,5-godišnji mandat kompanija će pamtiti po značajnom padu prodaje i dobiti za 15 posto, javno iskazanom nezadovoljstvu radnika plaćama, tužbama zbog diskriminacije te skandalima, poput starog mesa u Kini, komadićima plastike u hamburgerima ili nedostatku pomfrita. Kormilo 87 milijardi dolara vrijedne kompanije sada preuzima Steve Easterbrook, Britanac koji je preporodio imidž i rezultate britanske podružnice McDonald'sa.

A to je upravo ono što cijeloj kompaniji sada treba. Računovođa po vokaciji, Easterbrook je u lanac brze hrane došao 1993. iz revizorske kuće PwC, a 2006. preuzima čelnu poziciju britanske podružnice. Prvi zadatak nije mu bio nimalo jednostavan jer je odgovornost preuzeo usred eskalacije percepcije brze hrane kao nezdrave u britanskoj javnosti, a McDonald'sa kao izrabljivača jeftine radne snage. Na izazove je odgovorio valom preuređenja restorana, marketinškom kampanjom koja je ciljala na negativnu percepciju brze hrane, a uveo je i program pripravništva. Uveo je organske namirnice u britanske restorane, a njegov je izum nutritivna tablica na ambalaži, kako bi potrošači znali što ustvari jedu.

Nije se ustručavao ući ni u javnu polemiku sa najzagriženijim protivnicima koncepta brze hrane. Rezultati su vrlo brzo došli – već 2008. britanskih 1200 restorana bilježilo je rast prodaje od 10 posto. Već 2010. preuzima brigu o 7000 restorana u Europi. No, 2011. Easterbrook odlazi u PizzaExpress gdje se nije zadržao ni godinu dana. Nova je stanica bio japanski lanac Wagamama. No, 2013. vraća se "staroj ljubavi", McDonald'su, gdje postaje glavni brend direktor. No, tek sada Easterbrook mora pokazati što zna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close