Dioničari ExxonMobila traže klimatski stres-test poslovanja

Autor: Tomislav Pili , 12. travanj 2016. u 22:00
Ograničenje globalnog zagrijavanja za dva stupnja Celzija dogovoreno je na lanjskoj klimatskoj konferenciji u Parizu/FOTOLIA

Desetak investitora želi vidjeti kako će se na poslovanje odraziti primjena klimatskih politika, čemu se kompanija odupire.

ExxonMobil, najveća naftna kompanija na svijetu, morat će provesti "klimatski stres-test" ako se usvoji prijedlog desetak dioničara.

Prema navodima medija, skupina dioničara poslala je prijedlog za predstojeću svibanjsku skupštinu u kojem ističu kako bi kompanija trebala analizirati rizike po poslovanje ako nacionalne vlade ograniče povećavanje globalnog zagrijavanja na dva stupnja Celzija. Podsjetimo, radi se o jednom od ciljeva dogovorenog na lanjskoj pariškoj klimatskoj konferenciji. 

Pritisak Anglikanske crkve
Kako navodi Financial Times, kalifornijski državni mirovinski fond Calpers koji upravlja s 301 milijardom dolara imovine registrirao se kod američkog financijskog regulatora SEC-a kako bi lobirao u ime ostalih dioničara. Među njima se nalazi i francuska banka BNP Paribas, zatim britanska osiguravateljna kuća Axa, mirovinski fond države New York, ali i Anglikanska crkva. Inače, engleska je crkva još u siječnju zatražila od Exxona očitovanje kako namjerava odgovoriti na zahtjeve Pariškog sporazuma i pripremiti se za eru niskougljične ekonomije.

Thomas diNapoli, predstavnik njujorškog "mirovinca" kaže za Financial Times kako dioničari imaju pravo znati  kako će kompanija odgovoriti na klimatske promjene. Za razliku od europskih naftnih kompanija, poput Shella, BP-a ili norveškog Statoila koji su pozitivno reagirali na slične zahtjeve svojih dioničara, teksaški div do sada se odupirao. Isti je stav imala i druga velika američka kompanija, Chevron.

Odbijao dioničare
Prema navodima Financial Timesa, Exxon će danas objaviti svoj stav u vezi zahtjeva dioničara. No, kompanija je do sada pokušavala spriječiti da prijedlog uopće bude razmatran na skupštini, u čemu ju je spriječio SEC koji je stao na stranu dioničara. U pismu SEC-u u kojem objašnjava zašto je pokušao spriječiti dioničare Exxon navodi kako je već procijenio utjecaj klimatskih politika na poslovanje te je zaključeno kako je "proizvodnja postojećih zaliha ugljikovodika esencijalno za zadovoljavanje rastuće globalne energetske potražnje".  Također, Exxon tvrdi kako je njihova metoda procjene troškova emitiranja ugljičnog dioksida preciznija u procjeni utjecaja klimatskih politika.

Komentirajte prvi

New Report

Close